Vrbas: Radnici nezadovoljni, "Sunoko" negira

Sindikalci iz vrbaskog "Sunoka", nezadovoljni uslovima rada i zaradama, zakazali su za juče i danas jednočasovni štrajk upozorenja, međutim, kompanija je saopštila da sve funkcioniše uobičajeno.
Sindikalci iz vrbaskog "Sunoka", nezadovoljni uslovima rada i zaradama, zakazali su za juče i danas jednočasovni štrajk upozorenja, međutim, kompanija je saopštila da sve funkcioniše uobičajeno.

Kako navode u fabrici "Sunoko", nema štrajka, već se proces rada odvija uobičajeno. Kako je prekjuče saopšteno iz sindikalne organizacije "Sunoka", radnici od poslodavca traže vraćanje naknade zarade, to jest toplog obroka i regresa na nivo iz 2013. godine i retroaktivnu isplatu od dana smanjenja, zatim uvećanje plate za 16 odsto, u skladu sa rastom troškova života od oktobra 2012. godine, kao i isplatu uvećanja zarada po osnovu smenskog rada, i to 26 odsto od osnovice.

Sindikat je tražio i hitnu izradu novog akta o proceni rizika, te određivanje datuma početka pregovora o potpisivanja kolektivnog ugovora kod poslodavca. Zatražen je i "momentalni prestanak uznemiravanja i pretnji zaposlenim i njihovim predstavnicima od strane menadžmenta". Radnici su od poslodavca takođe tražili da ne koristi i ne zloupotrebljava mogućnost tehnološkog viška, odnosno da ne otpušta radnike po tom osnovu bez prethodne saglasnosti sindikata ili zaposlenog. Oni su svojim nadređenima poručili i da ne mogu upućivati zaposlene na prinudni odmor, osim u slučaju iskazane negativne neto dobiti. Kao poslednji zahtev, sindikat je u saopštenju tražio i otvaranje prve kapije za radnike.

Kako se navodi, učesnici u štrajku će za vreme njegovog trajanja obezbediti minimum procesa rada. Vrbaski "Sunoko" je zajednička kompanija MK grupe i holandske kompanije Nordagri. Na zvaničnom portalu te fabrike ističe se da se radi o najstarijoj fabrici šećera u Srbiji, sa dnevnim kapacitetom prerade šećerne repe od oko šest hiljada tona.

  • Cinik101

    30.10.2014 23:41
    Preteruju
    Auuu, sta sve trazeee.... Necuveno, pa sta ce onda koletu da ostane.
    PS Izvinite za malo slovo, mislim da veliko ne zasluzuje.
  • charlie

    22.09.2014 11:55
    folirant
    Jel to onaj Kostić što se busa u grudi i nudi stručnost za oporavak javnog sektora ha,ha,ha.Čuvaj se Kole još malo kada se radnici razbude i okuraže ima da leti perje.
  • Nebojša

    21.09.2014 09:48
    Privredni profesionalac - Gigant
    Profesionalac Kole će vas poslati da putujete svaki dan u drugu fabriku udaljenu 200 km od vašeg mesta stanovanja ili će vas iznajmiti na lizing Miškoviću za 15000 dindzi, pa će te sami dati otkaz. To mu je omogućio napredni zakon o radu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.