Vršac: Uhvaćen u krađi zaštićenih vrsta ptica

Članovi nevladine organizacije "Aurora" iz Bele Crkve policiji su prijavili da nepoznata osoba u razapete mreže hvata divlje ptice, i stavlja ih u kavez.
Članovi nevladine organizacije "Aurora" iz Bele Crkve policiji su prijavili da nepoznata osoba u razapete mreže hvata divlje ptice, i stavlja ih u kavez.

Brzo su došli policija, korisnik lovišta i nadležni pokrajinski inspektor zadužen za lovstvo Jovica Bradvarević, te utvrdili da su u kaveznim transporterima uhvaćene i spremne za prevoz, jedinke strogo zaštićenih vrsta ptica: češljugara, čiška i konopljarke. Na licu mesta je zatečen S. M. (36) iz Vršca koji je osumnjičen za nezakonito hvatanje strogo zaštićenih vrsta. Protiv njega će biti podneta prijava pravosudnim vlastima. Pet ptica je odmah pušteno na slobodu, dok je jedna zadržana na lečenju i oporavku.

Povodom ovog događaja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da je mesto na kome je pokušano nelegalno hvatanje ptica, najverovatnije radi držanja u zarobljeništvu i prodaje, predloženo za zaštićeno područje "Karaš – Nera" još pre godinu dana, ali da odluka o zaštiti još nije doneta, te da o prebogatom biodiverzitetu i staništima na ovom području nema ko aktivno da brine.

Iz Društva ornitologa upozoravaju da je period jesenje seobe i zimovanja poznat kao vreme masovnog vandalskog ponašanja u prirodi, prilikom koga se, između ostalog, za držanje u kućnim kavezima i prodaju, hvata ogroman broj strogo zaštićenih ptica unutar vrlo velikog broja vrsta, za potrebe isprepletanih lanaca trgovine zaštićenim vrstama, koji su u Srbiji i okruženju naročito razgranati. Zbog toga pozivaju inspektore životne sredine na svim nivoima, poljočuvare, korisnike lovišta, policiju i pravosudne vlasti da koordinisano i efektno rade na otkrivanju i procesuiranju ovakvih slučajeva.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prehrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.