Ovo su zabranjena imena u pojedinim zemljama...

Sudija u francuskom gradu Valensjen rekao je jednom paru da svojoj ćerki ne mogu dati ime Nutela jer je to "tržišni naziv koji je rasprostranjen". Ovo je samo jedan od primera imena koja su u pojedinim državama zabranjena.
Sudija u francuskom gradu Valensjen rekao je jednom paru da svojoj ćerki ne mogu dati ime Nutela jer je to "tržišni naziv koji je rasprostranjen". Ovo je samo jedan od primera imena koja su u pojedinim državama zabranjena.

Novi Zeland

Matična kancelarija Novog Zelanda objavila je 2013. godine listu imena koja su zabranjena. Među njima su Majesty, Queen Victoria, Lucifer i Mafia No Fear. Jedno dete je trebalo da dobije ime Anal pre nego što je Uprava za međunarodne odnose to zabranila. Među zabranjenim imenima su i 4Real i V8. Sud je naredio i roditeljima devetogodišnje devojčice da joj promene ime "Talula Does The Hula From Hawaii" (Talula pleše hula ples sa Havaja).

Island

Petnaestogodišnjoj Blaer Bjarkardottir rečeno je da ne može više da koristi svoje ime jer ga nema u Registru ličnih imena Islanda. U njemu se nalazi 1.712 muških i 1.853 ženska imena. Devojka se žalila i sud je uvažio žalbu pa je ime ipak zadržala.

Norveška

Ime Bjorn je postalo popularno nakon pojavljivanja grupe ABBA. Ova reč znači medved i rasprostranjeno je među Norvežanima. Ipak, zbog povezanosti sa životinjom smešteno je na listu zabranjenih imena. Zabrana je ukinuta nakon protesta građana.

Venecuela

Predstavnički dom Venecuele doneo je 2007. godine zakon kojim zabranjuje imena koja decu izlažu podrugivanju, koja su ekstravagantna ili teška za izgovor, nakon što su proverili matične knjige i utvrdili da se dve osobe zovu Supermen.

Danska

Danska je među brojnim zemljama koje su napravile listu imena koje roditelji mogu probrati. Ima ih 7.000. Ali zabranjena su imena Anus i Monkey.

Brazil

Ukoliko planirate da se preselite u Brazil i započnete svoj život s nekim od 204 miliona stanovnika, morate dobro razmisliti o imenu. Ono koje nikako ne dolazi u obzir je Saddam Hussein.

Meksiko

Meksička država Sonora napravila je listu zabranjenih imena tek prošle godine. Među njima su Robocop, Scrotum, Terminator, Burger King i Virgin. Iako Nemačka nikada nije zabranila roditeljima da svojoj deci daju ime po nacističkom lideru, Hitler je zabranjeno ime u Sonori.

Nemačka

Turski par koji živi u Nemačkoj pokušao je 2002. godine da registruje svoje dete pod imenom vođe Al Kaide, Osama bin Laden. Sud se vodio zakonom u kojem se ističe da ime ne sme ismevati dete niti biti uvredljivo.

Portugal

Ova država zabranila je srednje ime Tom i svi oni koji su ga imali morali su da ga izbrišu ili promene.

Francuska

Jednom bračnom paru je rečeno da ne mogu svojoj ćerki da daju ime Megane Renaud, jer je previše slično automobilu Renault Megane.

  • dr...

    27.01.2015 23:09
    Kod nas nista nije cudno i sve moze..posto pratimo "trendove" sa vise strana,resili smo da prikupimo sve!I tako imamo: Leu,Teu,Neu,Neru,Inu,Minu..pa i Oktavijana,Vukosava..pa Denisa,Toma umesto Tomu..
    Bujna masta "kumova" ili kompleksi roditelja?
    Guglajte prava srpska imena,nismo na Marsu (iako bi mnogi zeleli da nisu tu gde jesu..) ili zavirite u kalendar gde ce vam crveno slovce dati ime predodredjeno..
  • mrva

    27.01.2015 19:08
    posle WW2 bila su popularna imena kao Radomir, Miroljub, mada i kasnije obzirom da je kod nas uvek bilo aktuelno ratno stanje... Debilna su mi imena koja slave boga tipa Bogoljub, Bogosav, Bogumil, dosta govore o porodici iz koje potices.

    Znam jednog Tita, i jednog Slobodana Milosevica! Bedak

    Nego u kontekstu trenutne politike mozda postane popularna modifikacija imena Vuk, iskazana u deminutivu... Fuj
  • Janac

    27.01.2015 08:28
    Zivotinje i tako to
    Kod nas postoji cela plejada imena zasnovana na zivotinjama... Vuk, Zmaj, Lav itd... i to je normalno...

    Ako smo u demokratiji, meni nije jasno zasto onda svoje stavove i afinitete ne mogu da iskazem kroz ime deteta... pa ako se njemu ne svidja nek' ga menja kad napuni 18.

    Neka od imena koje bio dao detetu su: Grandovka (puno ljudi ga gleda, pa kontam da nije pogrdno), Komunalac, Internet, Mrezoljub, Mobilka, Kvorumka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.