Uređaj koji otkriva da li koristite telefon u vožnji

Britanski vozači već su navilki na saobraćajne kamere koje mere prekoračenje brzine, a uskoro bi pored puteva mogli da se nađu i uređaji koji detektuju upotrebu mobilnog telefona u vožnji i automatski kažnjavaju prekršioce.
Britanski vozači već su navilki na saobraćajne kamere koje mere prekoračenje brzine, a uskoro bi pored puteva mogli da se nađu i uređaji koji detektuju upotrebu mobilnog telefona u vožnji i automatski kažnjavaju prekršioce.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kampanju koja ima za cilj podizanje svesti kod vozača o opasnosti korišćenja mobilnog za volanom. U okviru ove akcije, postavljeni su prvi semafori koji signaliziraju ako se u vozilu koje prolazi upotrebljava telefon. Uređaji, koje je razvila firma Westcotec, za sada se koriste u oblastima Norfolk i Safolk na istoku Engleske.

Trenutno služe samo da upozore vozače koji razgovaraju telefonom, ali bi u budućnosti mogli da se koriste i za sankcionisanje prekršilaca, kao što je to sada slučaj sa kamerama i radarima koji detektuju prekoračenje dozvoljene brzine.

Nedostatak tehnologije je u tome što uređaj još uvek ne može da razlikuje da li telefon koristi vozač ili neka druga osoba u automobilu, odnosno da li se razgovor obavlja preko "hands-free" sistema.

U kompaniji Westcotec veruju da će i za to pronaći rešenje i smatraju da bi policija mogla da počne da koristi ovu tehnologiju za pet do deset godina.
  • budalaština

    07.02.2015 12:45
    Kako su smislili daljinski da razdvoje razgovor preko bluetooth-a ili slušalica, od klasičnog razgovora telefonom???

    Jedno je ipak dozvoljeno!!!

    Ili ide skraćenje slobode da NIKAKO ne smeš koristiti telefon kad sedneš u vozilo!?

    Onda neka objasne GAZDAMA da nekada ne smeš da se javiš iako si obavezan da budeš stalno dostupan!

    Opet je neki "genije" radio prekovremeno!
  • 07.02.2015 12:40
    Jel kažnjivo kod nas ako ti suvozač drži telefon na uhu dok pričaš?
  • gradjanin

    07.02.2015 11:28
    to nam treba
    To nam treba! Kod nas bi se napunio budzet za tili cas. Mogli bi smo plate i penzije da povecamo (vratimo) za 10%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.