Skupi oldtajmeri prodati na aukciji u Parizu

Najređi bugatiji, hispano-suize, delaheji, maseratiji, ferariji, ukupno 59 uspavanih lepotica od 1930-ih do 1970-ih prodato je na aukciji u Parizu za ukupno 25,15 miliona evra, prenose u subotu francuski mediji.
Najređi bugatiji, hispano-suize, delaheji, maseratiji, ferariji, ukupno 59 uspavanih lepotica od 1930-ih do 1970-ih prodato je na aukciji u Parizu za ukupno 25,15 miliona evra, prenose u subotu francuski mediji.

Ferari 250 GT "Kalifornija Spajder", koji je kratko prošao kroz ruke francuskog glumca Alena Delona sredinom 60-ih godina, prodat je za 16,3 miliona evra, dok se pre prodaje procenjivao na između 9,5 i 12 miliona evra. Identitet kupca nije otkriven, samo je rečeno da automobil odlazi iz Francuske.

Prodaja 59 automobila u organizaciji kuće Artkirijal privukla je mnoge kupce iako su početke cene bile tri do četiri puta veće od očekivanih i realnih cena, čak i za vozila u lošem stanju. Maserati A6G iz 1956. godine prodat je za 1,72 miliona evra, a procena je bila između 800.000 i 1,2 miliona evra.

Talbot Lago T26, nazvan "automobilskim gralom" iz 1949. godine prodat je 1,45 miliona evra, bez obzira što je u lošem stanju. Drugi T26, koji je bio u vlasništvu egipatskog kralja Faruka, prodat je jeftnije za 635.000 evra.

Legendarni automobili su otkriveni septembra 2014. na jednom imanju u zapadnoj Francuskoj. Neki su bili prekriveni čaršavima ili zatrpani gomilama starih novina, neki pod debelom prašinom i prljavštinom, a drugi obavijeni bršljanom, a iz kabina nekih je rastao korov.

Jedinstvenu zbirku strastveno je napravio Rože Bajon koji je umro 2000. godine. Bavio se prevozom robe, a želeo je da sačuva predratne automobile i da na svom imanju od tri hektara otvori muzej. Preokret sudbine je srušio san preduzetnika, a njegova kolekcija je, kao porodična tajna, decenijama ostala nepoznata.

Nedavna smrt njegovog sina navela je naslednike da se obrate kući "Arkurial" i organizuju aukcijsku prodaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.