Zahtev za otkup ukradenih Mikelanđelovih dokumenata

Vatikan je danas saopštio da su dobili zahtev za otkup dva retka dokumenta, koja je napisao renesansni majstor Mikelanđelo i koji su ukradeni iz vatikanskih arhiva pre gotovo 20 godina.
Vatikan je danas saopštio da su dobili zahtev za otkup dva retka dokumenta, koja je napisao renesansni majstor Mikelanđelo i koji su ukradeni iz vatikanskih arhiva pre gotovo 20 godina.

O krađu dokumenata, uključujući i pismo sa potpisom umetnika koji je oslikao Sikstinsku kapelu, osmislio deo bazilike svetog Petra i isklesao skulpture Davida ili Pijete, nije se znalo do danas, piše Rojters.

Posle teksta u lokalnom listu, portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi rekao je da je kardinala zaduženog za baziliku nedavno kontaktirala osoba koja je ponudila da im vrati dokumenta po "određenoj ceni".

List "Il Messaggero" navodi da je osoba zapravo nekadašnji zaposleni u Vatikanu i da je tražio 100.000 evra. Lombardi je rekao da je kardinal "prirodno odbio, jer je reč o ukradenim dokumentima".

Portparol je rekao i da je opatica koja je radila u vatikanskoj arhivi 1997. obavestila zvaničnike da su dokumenta nestala. On nije rekao zbog čega Vatikan nije ranije otkrio da je došlo do krađe. I dok list piše o samo jednom pismu koje je potpisao Milekanđelo (1475-1564), portparol je rekao da su nestala dva dokumenta.

On je dodao da vatikanska policija sada radi na slučaju zajedno sa italijanskim kolegama. Ni portparol ni list nisu otkrili nikakve druge detalje o dokumentima koji su ukradeni iz arhiva koji se nalazi preko puta bazilike svetog Petra i u kome se nalaze mnogobrojni dokumenti koji se tiču istorije, dizajna i izgradnje najveće hrišćanske crkve, koja je posle više od 100 godina završena 1626.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.