VIDEO: Zvezda koja se kreće neverovatnom brzinom

Skoro deset godina nakon njenog otkrića, astronomi su shvatili da se zvezda pod imenom US 708 kreće neverovatnom brzinom.
Skoro deset godina nakon njenog otkrića, astronomi su shvatili da se zvezda pod imenom US 708 kreće neverovatnom brzinom.

Svi dosadašnji podaci ukazuju na to da je misteriozna zvezda verovatno najbrži objekat u galaksiji, a sigurno je najbrža zvezda.

US 708 kreće se brzinom od čak 1.200 kilometara u sekundi ili 4,3 miliona kilometara na sat. To je dovoljno brzo da astronomi zaključe kako će zvezda za oko 25 miliona godina u potpunosti "pobeći" od sile gravitacije Mlečnog puta.

"Ukoliko bi se kretali ovom brzinom, od Zemlje do Meseca došli bi za svega pet minuta", rekao je Eugen Magnijer, astronom sa Univerziteta Havaji i jedan od istraživača koji su otkrili nesvakidašnje svojstvo zvezde.

US 708 otkrivena je 2005. godine, a tokom poslednjih nekoliko godina Magnijer je sa svojim kolegama, koristeći teleskope the Keck II i Pan-STARRS1, uspeo da izračuna njenu brzinu i smer kretanja.

US 708 je, smatra se, nekada davno bila crveni div koji je kružio oko masivnog belog patuljka čineći binarni sistem zvezda.

Beli patuljak je progutao skoro sav njen helijum, nakon čega je eksplodirao u supernovi. Upravo ta detonacija je verovatan uzrok koji je kao praćka zvezdu US 708 poslao u nepovrat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.