Misteriozni krateri na Sibiru opasni po celu planetu

Visoke temperature na severu Sibira uzrokovale su otvaranje misterioznih velikih kratera, što bi moglo da ima velike posledice, piše CNBC.
Permafrost (večni led na Sibiru) se odmrzava i izaziva velike promene u izgledu krajolika i ekologiji regije, što predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude.
 
"Poslednji put smo svedočili otapanju permafrosta pre 130.000 godina i to je bio prirodni fenomen zbog promena u Zemljinoj orbiti. No ovako brzo otapanje nije se nikada pre dogodilo. Zagrevanje do kojeg je došlo pre 130.000 godina trajalo je nekoliko hiljada godina, a sada temperature rastu i za samo nekoliko decenija", rekao je Gideon Henderson, profesor prirodnih nauka na Oksfordu.
 
Objasnio je kako u normalnim uslovima večni led reguliše stepen ugljendioksida u okruženju tako što zarobljava jedan njegov deo iz atmosfere. U slučaju Sibira događa se obrnuti proces.
 
"Kada permafrost oslobodi ugljendioksid to će još više ubrzati zagrevanje", rekao je.
 
Od 2014. na Sibiru je pronađeno nekoliko ogromnih kratera od kojih je jedan bio širok 15 metara. Postoji nekoliko teza o tome kako se formiraju, ali nijedna od njih nije dokazana. Vladimir Romanovski, profesor geofizike na Univerzitetu na Aljasci, ističe da ulogu u njihovom otvaranju ima prisustvo metana u ledu.
 
Prema jednoj teoriji, krateri nastaju kada eksplodiraju zarobljeni gasovi, a u tom procesu oslobađaju se ugljendioksid i metan. Naučnici kažu da je pitanje da li je formiranje tih kratera doprinelo značajnim količinama gasova u atmosferi.
 
"Nema procene koliko metana se oslobađa u atmosferu, jer ne znamo kako ti krateri nastaju", rekao je Romanovski.
 
Henderson ističe da brzina i tipovi ispuštenih gasova nisu poznati, kao što nije poznato ni da li se metan razgrađuje u ugljendioksid pre ili nakon njegovog oslobađanja.
 
Odmrzavanje i promena klime već negativno utiču na živote stanovnika severnog Sibira. "Ljudi iz ove regije zavise od smrznutog tla za infrastrukturu. Kako se zemlja topi urušavaju se pruge, raspadaju putevi, a zgrade tonu. To se već događa", objasnio je Henderson. 
 
Ako se topljenje nastavi povećaće se pretnje infrastrukturi, a naročito velikim industrijskim područjima, uključujući naftna i gasna polja. "Ako se ispostavi da eksplozije gasa dovode do pojave kratera, to može imati dugoročne posledice", rekao je Romanovski.
 
Ruska vlada i kompanije, naročito one koje se bave eksploatacijom gasa, finansiraju istraživanja ovih fenomena koja bi trebalo da daju konačne odgovore o misterioznim sibirskim rupama.
  • Bora

    01.08.2017 20:11
    Ne, krateri ne nastaju eksplozijama metana,
    nego se zbog topljenja permafrosta i seče šuma tlo urušava
    i tako nastaju krateri, a usled tog urušavanja dolazi
    do oslobađanja i eksplozije gasova.
  • mima

    01.08.2017 15:20
    Prolaz u drugu dimenziju☺?
    Po njihovim objasnjenjima vidi se da nista ne znaju,samo da im se urusava infrastruktura.
    Znaci objasnjavaju da se isto desilo pre tacno 130000godina?Ne verujem da je i to tacno.Sada zbog zagrevanja planete i stetnih gasova?Ni to ne verujem!Tada je kao bilo zbog menjanja Zemljine orbite!A,da nije i sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.