Veliki asteroid proći će u utorak pored Zemlje

Veliki asteroid preleteće pored Zemlje u utorak, 8. novembra, pružajući naučnicima retku priliku da izbliza posmatraju nebesko telo koje bi moglo da krije tragove porekla naše planete, saopštila je danas Američka svemirska agencija NASA.
Veliki asteroid preleteće pored Zemlje u utorak, 8. novembra, pružajući naučnicima retku priliku da izbliza posmatraju nebesko telo koje bi moglo da krije tragove porekla naše planete, saopštila je danas Američka svemirska agencija NASA.

 

"Ovo nije potencijalno opasan asteroid, tek dobra prilika da se prouči jedna ovakva stena", kazao je Tomas Statler, astronom američke Nacionalne naučne fondacije.
Asteroid 2005 YU55 je grubo loptastog oblika i širok oko 400 metara, a 8. novembra će se naći na približno 325.000 kilometara od Zemlje, što je manje od udaljenosti koja našu planetu razdvaja od Meseca.

Ovo je prvi asteroid ove veličine koji će proći tako blizu Zemlje u poslednjih 30 godina. Poslednji put je tako veliki asteroid prošao kraj Zemlje 1976, a sledeći će prema predvidjanjima NASA to učiniti 2028. Astronomi koji su proučavali ovaj asteroid, koji pripada C-klasi asteroida, kažu da je veoma tamne boje, slične boji uglja i prilično porozan.

Asteroid 2005 YU55 je deo skupine od 1.262 velika asteroida koji kruže oko Sunca i imaju više od 150 metara u prečniku zbog čega ih je NASA klasifikovala kao "potencijalno opasne".

"Želimo da proučimo ove asteroide kako bismo u slučaju da jedan od njih jednog dana zapreti udarom u Zemlju znali šta da radimo", kazao je Statler, prenosi AFP. Don Jemans iz Laboratorije za mlazni pogon NASA kaže da je ovaj prelet prilika da se sazna više o asteroidima C-klase koji su na bazi ugljenika. "Posmatranje će nam pružiti informacije o tome kako je bilo kada je naš sunčev sistem formiran", naveo je on. Naime, asteroidi kao što je 2005 YU55 su najverovatnije dostavili ugljenik i druge elemente na Zemlju dok je još bila mlada, omogućivši razvoj života na njoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.