Peticija protiv mačaka na Novom Zelandu

Ekonomista i preduzetnik Garet Morgan pokrenuo je vebsajt na kome se založio za Novi Zeland bez mačaka.
Ekonomista i preduzetnik Garet Morgan pokrenuo je vebsajt na kome se založio za Novi Zeland bez mačaka.

Morgan je pozvao svoje sunarodnike da ne usvajaju nove mačke kada im uginu ljubimci koje danas imaju i tako spase jedinstvenu ptičiju populaciju Novog Zelanda. On je otvorio vebsajt pod imenom "Cats To Go" (eng. mačke moraju da idu), na kojem je objavio članak pod naslovom "Ta mala krznena pufna koju držite u kući je rodjeni ubica", ilustrovan slikom mačeta sa rogovima i crvenim očima.

On ne predlaže eutanaziju sadašnjih mačaka - koja, kako je napisao na sajtu, "nije neophodna ali jeste opcija" - već da se mačke uškope i ne zamene novim kada uginu. Morgan, ekonomista i poznati preduzetnik, predložio je i da vlasnici mačaka svoje ljubimce drže u kući, kao i da lokalne vlasti uvedu obaveznu registraciju.

Morganova kampanja nije dobro primljena u zemlji koja je po broju kućnih mačaka jedna od prvih na svetu.

"Rekao bih Garetu Morganu da se odnese iz naših života", rekao je na televiziji predsednik novozelandskog društva za prevenciju nasilja prema životinjama Bob Keridž.

Hiljadama godina, novezelandske ptice nisu imale prirodnih neprijatelja koji bi ih lovili i napredovale su. Pojedine vrste, poput kivija, prestale su da lete. Dolazak ljudi koji su sa sobom doneli grabljivice poput mačaka, pasa i glodara, izazvao je potpuni nestanak pojedinih domaćih vrsta ptica a ugrozio mnoge druge.

"Zamislite Novi Zeland koji bi se udružio s domaćim vrstama, pingvine na plažama, kivije koji vam se šetaju u bašti", napisao je Morgan na svom vebsajtu. "Zamislite da slušate pesmu ptica u našim gradovima".

Mnogi Novozelanđani su protiv te kampanje i čak je 70 odsto posetilaca Morganovog vebsajta danas glasalo protiv prestanka usvajanja mačaka.

  • 22.01.2013 23:22
    Ja sam za Novi Zeland bez britanskih kolonizatora - da ne prave decu, da se uštroje, da bi se spasilo autohtono Maorsko stanovništvo od istrebljenja.
  • Lala_Neznanov

    22.01.2013 16:27
    ha
    jedva 400 protiv
    jedva 150 za

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.