Sertifikat za feketićku višnju

Odeljenje za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede obavestilo je Udruženje poljoprivrednika "Gazdaker" iz Feketića da je odlučilo da se feketićka višnja prizna kao posebna sorta, koja će u prometu moći da se nađe pod nazivom "Prima".
Odeljenje za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede obavestilo je Udruženje poljoprivrednika "Gazdaker" iz Feketića da je odlučilo da se feketićka višnja prizna kao posebna sorta, koja će u prometu moći da se nađe pod nazivom "Prima".

Vlasnik ovog seretifikata o kvalitetu i geografskom poreklu je Udruženje poljoprivrednika "Gazdaker", čiji predsednik Kalman Oros kaže da je ovim okončan osmogodišnji proces za dobijanje sertifikata o posebnoj sorti višnje iz Feketića.

Prema njegovim rečima, dobijanje ovog serifikata bio je i preduslov za uspostavljanje prekogranične saradnje. "Sa Istraživačim institutom iz mađarskog grada Erd bi pokušali da istražimo mogućnost stvaranja takve sorte konzumne višnje koja ima slična svojstva feketićkoj. Time bi se, naime, otvorila ogromna mogućnost za nastup na ruskom tržištu, tim više jer u promet može da se pusti kao bioproizvod, budući da rano sazreva i da može da se proizvodi bez bilo kakvog prskanja", kazao je Oros.

  • ljubiteljka visnje

    12.02.2013 15:19
    BRAVO
    Bravo! Svaka čast! Konačno! SEćam se priče još iz vremena ministarke Dulić Marković. BIla bi prava šteta da se uništi nešto što je potpuno autohtono. Samo napred! Ima nas koji volimo domaću višnju,kako god je zvali. Jedva čekam ovogodišnju Primu!
  • seljak

    12.02.2013 08:51
    @visnja
    Sva moje visnje 15 godina obilno radjaju
    bez prskanja.
    Bravo momci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.