Habl snimio galaksije od pre 13 milijardi godina

Svemirski teleskop Habl uspeo je da snimi jato zvezda onako kako je izgledao pre 13 milijardi godina.

Svemirski teleskop Habl uspeo je da snimi jato zvezda onako kako je izgledao pre 13 milijardi godina.

Jata zvezda su najveće poznate strukture u svemiru koje se sastoje od stotina galaksija i triliona zvezda i velikih količina gasova i tamne materije. Snimak, predstavljen na skupu Američkog astronomskog društva u Vašingtonu, prikazuje univerzum kakav je bio samo 500 miliona godina posle Velikog praska, kada je većina galaksija bila u povoju, veličine svega jednog procenta našeg Mlečnog puta.

U prvom planu su šarolike spirale i eliptične galaksije jata zvezda Abel 2744, masivne zvezdane grupe u sazvežđu Vajar. Galaktička grupa dobila je nadimak Pandora zbog svoje čudne i nasline istorije formiranja koja je astronomima otkrila mnoge nove fenomene. U pozadini Hablove duge ekspozicije razaznaje se još gotovo 3.000 drugih galaksija, od kojih je najbledja 10-20 puta bleđa od bilo koje dosad posmatrane.

Četiri mlade galaksije uslikane su onako kako su izgledale pre 13,2 milijarde godina, svega 500 miliona godina nakon Velikog praska. Najsvetlija medju njima formirala je zvezde 50 puta brže nego što to danas čini Mlečni put, iako njena veličina nije prelazila 20. deo naše galaksije.

  • mrva

    09.01.2014 12:48
    Zapanjuje cinjenica da mozemo da gledamo tako davnu proslost u "direktnom prenosu"!

    Priroda i stvarnost su fascinantniji od bilo koje bajke i mita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.