Izumeo uređaj za uštedu goriva

Piroćanac Jovica Pešić izumeo je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i do 50 odsto.
Piroćanac Jovica Pešić izumeo je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i do 50 odsto, a uz to, emisiju štetnih gasova, poput ugljen-monoksida smanjuje skoro tri puta u odnosu na klasične savremene motore.

Kako je izjavio Jovica Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

"Interesantno je da su rezultati ovog uređaja bolji na starijim motorima, koji se najviše i voze na našem području. Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru "IMT" uspeo da ostvarim uštedu goriva od preko 50 odsto što je zaista izvanredan rezultat. Reaktor se ugrađuje u izduvni sistem motora. Sastavi deo je i posuda u koju se sipa destilovana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sistem termootpornih creva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila", kaže Pešić i dodaje da su rezultati takođe impresivni i kada je reč o emisiji štetnih gasova.

"Za vreme rada motora imate sijaset gasova koji nastaju, koji su zapaljivi, a ne koriste se za dobijanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti gasovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na izduvu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od 9 procenata, smanjena skoro tri puta na 3,14", objašnjava Pešić, koji je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Piroćanac Zoran Jovanović je pre tri meseca instalirao rekator u svoj automobil "reno senik"."Prvu stvar koju sam primetio je da auto ima dosta veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu gde radim je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a reč je o dizel motoru snage 1.900 kubika", kaže Jovanovoć.

  • 13.01.2014 12:52
    Pera kojot
    Svaka čast za inicijativu.
    Takva naprava postoji na Citroen vozilima već 15-tak godina.
    A na savremenim automobilima potrošnja po gradu na 1900-2000 ccm, od 6-7 lit i nije neko čudo.
  • David

    13.01.2014 08:11
    ?!?
    Ne bih da omalovažavam ali sumnja je majka saznanja... Ta potrošnja njegovog vozila mi je čudna. Pa stari Mercedes sa 2000 ccm ima potrošnju za litar manju po 100 km. Inače pozdravljam svaki pokušaj a po gotovo uspeh naših brilijantnih umova. A ima ih.
  • Yaya

    13.01.2014 06:30
    Ccccccccccccc...
    Tja. Garant opet perpetumobile!
    Sada troši 6,3 l/100 kom? A koliko je onda trošio pre? 12,6?
    Pa i ja imam auto od 1,9 kubika. Dizelaš. Još je i teži od njegovog renoa!, A potrošnja je u gradu tu negde, zavisno od gužve u saobraćaju, od toga koliko "gazim", naglo ubrzavam i kočim, uključene klime, kao i niza drugih faktora...
    Ajde moliću lepo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.