Talasi koji svetlucaju kao zvezdano nebo

Na plaži Vadu na Maldivima talasi svetle jarko plavom bojom i usred noći, a sve to zahvaljujući "majci prirodi" koja nas je još jednom iznenadila svojom lepotom.
Na plaži Vadu na Maldivima talasi svetle jarko plavom bojom i usred noći, a sve to zahvaljujući "majci prirodi" koja nas je još jednom iznenadila svojom lepotom.

Naime, iako će "golom oku" dok posmatra ove fotografije one delovati kao sjajni fotošop, u pitanju je pravi prizor, bez ikakve dorade.

"Krivci" za plavu svetlost koja prekriva talase u plićaku plaže Vadu na Maldivima su fitoplanktoni. Oni stvaraju bioiluminaciju ili biološko svetlo.

Dinoflegelate odnosno "vatrene alge" su vrsta fitoplanktona koje blješte svetlo plavom svetlošću jer njihova membrana reaguje na električne signale.

Ukoliko ste dovoljno dubokog džepa ove talase možete posmatrati na Maldivima i sami se uveriti da oni zaista postoje. A ako ipak spadate u one koji ne mogu priuštiti odmor u ovom tropskom raju jedino možete verovati fotografijama.

  • pera

    20.01.2014 15:53
    ..
    Aaaaa, znaci to je to bilo. Ajde prenosite i ostale zanimljive clanke, slike i sl. Video sam neki nebulozni naslov dizajniran da te navuce da kliknes na Blicu ali vec neko vreme iz upravo tog razloga ne zelim da ulazim na vesti. Kad su smece i seljaci. Napred 021!
  • xx

    20.01.2014 15:14
    verujem
    ja verujem fotografijama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.