Četvrtina ispitanih Amerikanaca ne zna da Zemlja kruži oko Sunca

Nedavno istraživanje je pokazalo da, iako su jedna od najnaprednijih nacija na polju nauke, mnogi Amerikanci ne znaju najosnovnije činjenice o prirodi.
Nedavno istraživanje je pokazalo da, iako su jedna od najnaprednijih nacija na polju nauke, mnogi Amerikanci ne znaju najosnovnije činjenice o prirodi.

Anketa koju je sprovela Nacionalna fondacija za nauku, a koja je obuhvatila više od 2.200 ljudi, otkrila je da čak svaki četvrti stanovnik SAD ne zna opšte poznatu stvar: da Zemlja kruži oko Sunca.

Ispitanicima je postavljeno deset pitanja iz oblasti fizičkih i bioloških nauka, a u proseku su tačno odgovorili na njih 6,5, što je jedva prelazna ocena.

Svega 74 odsto ispitanika znalo je da Zemlja kruži oko Sunca, a manje od polovine da je čovek evoluirao od ranih vrsta životinja.

Svaki treći ispitanik je rekao da bi vlada trebalo više da ulaže u nauku, a blizu 90 odsto njih je izjavilo da su prednosti naučih istraživanja veće od opasnosti koja ona mogu da izazovu. Približno isti broj je naveo da se interesuje za nova otkrića u medicini.

Rezultati ankete, koja se sprovodi svake druge godine, naćiće se u izveštaju koji će fondacija podneti američkom predsedniku Baraku Obami i Kongresu.

  • more

    15.02.2014 16:24
    kod
    nama se sve okrece oko njuma
  • crkveni miš

    15.02.2014 15:51
    breeeee...
    ...a znaju li stanovnici SuMca ko kruži oko majčice nam Zemlje?
  • Jogi Letač

    15.02.2014 14:31
    Naravno, kod nas se 1999. godine pola stanovnišva krilo po podrumima i skloništima, kako ih ne bi "ozračilo" sunce, kada je bilo pomračenje sunca (i uma, rekao bih ...).
    Naravno, informisanjem u ovoj državi se tada bavio sadašnji PPV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.