Nobelova nagrada za mir na prodaju

Nobelova nagrada za mir, koju je 1936. godine osvojio šef argentinske diplomatije Karlos Saavedra Lamas, biće prodata na aukciji 29. marta u Baltimoru.
Nobelova nagrada za mir, koju je 1936. godine osvojio šef argentinske diplomatije Karlos Saavedra Lamas, biće prodata na aukciji 29. marta u Baltimoru.

Medalju je pre 20 godina u jednoj južnoameričkoj zalagaonici pronašao američki kolekcionar čije ime nije navedeno.

Samo zlato od koje je napravljena na današnjem tržištu dostiže cenu od 9.000 dolara. Kao predmet kolekcionarstva i od istorijskog značaja, medalja ima daleko veću vrednost.

Na istoj licitaciji, koju organizuje aukcijiska kuća "Staks Bauvers", naći će se i prva Pulicerova nagrada za doprinos javnom interesu koja je ikada ponudjena na aukciji. Nagrada je dodeljena 1932. godine listu "The NewYork World - Telegram" koji je ugašen 1966. godine

Karlos Saavedra Lamas je bio prvi Latinoamerikanac koji je dobio Nobela. Prestižna nagrada dodeljena mu je za posredovanje u mirovnim pregovorima koji su doveli do okončanja rata između Bolivije i Paragvaja (1932-1935).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.