Prvi "Fender Stratokaster" prodat za 250.000 dolara

Prvi proizvedeni model gitare Fender Stratokaster prodat je nedavno u Americi za 250.000 dolara.
Prvi proizvedeni model gitare Fender Stratokaster prodat je nedavno u Americi za 250.000 dolara.

Za kupca kultnog muzičkog instrumenta, izrađenog 1954. godine, jedino se zna da nije profesionalni muzičar.

Prodaji je posredovao Džordž Grun, vlasnik prodavnice gitara u Nešvilu, koji je kolekcionaru predložio da svoj skupoceni "Strat" izloži u Muzeju muzičkih instrumenata u Feniksu.

Gitara nosi serijski broj 0100. Iako neki Stratokasteri imaju niže brojeve, počev od 0001, Grun kaže da su svi oni zapravo konstruisani kasnije tokom prve godine proizvodnje.

Fender Stratocaster je veoma popularni model električne gitare, na kojem su svirali mnogi poznati rok, kantri i pop gitaristi. Zajedno s modelima Gibson Les Pol, Gibson SG i Fender Telekaster, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih modela električnih gitara.

Dizajn Stratokastera danas se smatra pravim klasikom u industrijskom dizajnu gitara svih vremena.

  • Gibson je skuplji...

    28.03.2014 13:14
    ovo je za Fender realno...
    Fender je ipak, ono sto kazu, oduvek bio narodna gitara bez obzira na svu nespornu slavu,kvalitet i popularnost koju poseduje istorijski posmatrano. GIBSON sa svojim Les Paul modelom je uvek, kako konstrukcijski, kvalitetom izrade tako i cenom i popularnoscu, ponovicu uvek bila na mnoooogo visem nivou od Fender Stratocastera pa shodno tome i cena istorijskih Les Paul gitara je mnoooogo veca. Za prave znalce i sladokusce je oduvek vazilo pravilo da treba imati i jednu i drugu (pa i jos mnoge) ali treba znati i koristiti ih...
  • Marko

    28.03.2014 10:56
    Pa i nije tako puno.... Ocekivao bih da je mnooogo vise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.