Šveđani uvode radni dan od šest sati

Lokalna vlast u Geteborgu predstavila je zanimljiv predlog - šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, sretnije osoblje i veću produktivnost.
Lokalna vlast u Geteborgu predstavila je zanimljiv predlog - šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, sretnije osoblje i veću produktivnost.

Predstavnici vlasti takođe će učestvovati: jedan ured će raditi šest sati, a drugi sedam i na kraju će uporediti da je li skraćeno radno vreme povećalo produktivnost.

Stotine radnika u Švedskoj su ovu odluku prihvatile sa zadovoljstvom. Vlasti u Geteborgu nadaju se da će na ovaj način državi uštedeti novac, ljudi će biti sretniji i manje ići na bolovanje.

Jedna fabrika automobila već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati čine se obećavajući. U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u produktivnosti radnika, već u činjenici da rade preduge smene.

Opozicija je vladajuću garnituru u gradu optužila da pribegava jeftinom političkom triku kako bi pobedili na predstojećim izborima. Inače, Šveđani su već imali takvih iskustava, a odbornici Kirune tako su radili 16 godina. Međutim, takva politika rada ukinuta je nakon što je ustanovljeno da nema uticaja na zdravlje.

  • @alo,alo

    11.04.2014 05:46
    Takve kao što si ti je lako napujdati na izmišljenog neprijatelja. Nekad su tvojoj vrsti to bili Slovenci, pa Hrvati, danas Beograd, a sutra Petrovaradinci ili već neko treći. Ili su te ubedili da si "građanin" pa su ti krivi divlji dođoši i nevaspitane izbeglice, isti k. Jednom rukom ti pokazuju dušmanina a drugom te pelješe. I treba, kad si tupson.
  • Munja

    10.04.2014 13:45
    Munja
    Moze i kod nas odlican predlog, s tim da se jos 800000 mladih zaposle u JP i onda resimo toliiiiko broj nezaposlenih. 6 sati jedna 6 sati druga smena i popunjeni svi kapaciteti, i ne sede jedni drugima na glavi. Ovi sto rade ne moraju se toliko muciti kad ima dve smene nek to zavrsi ona.
  • molim, molim

    10.04.2014 13:03
    Zašto Radulović nije probao taj zakon da uvede (zašto nije probao BILO KOJE članice EU)?

    A kod nas će "napredno" da uvedu 16 sati, a koga briga za sretnije osoblje i veću produktivnost. Nekad nam se prosto divim koliko možemo da trpimo!

    @alo,alo
    Imamo mi i domaćih tajkuna i političara koje PRVO moramo da namirimo, pa tek onda ostale. Osvrni se oko sebe i otvori oči. Nije ti Beograd za sve kriv. Imaš većih krivaca u Novom Sadu i pokrajini koji nas eksploatišu duže od decenije uz parole za "naše interese"! Oni su tu kod nas, a ne mogu da verujem da ti više smeta smrad koji dolazi iz Beograda i sa Kosova, a da ovaj DOMAĆI ne osećaš!

    Ili samo onako lupetaš... Neka si i ti nešto rekao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.