Ford će koristiti paradajz u proizvodnji automobila

Ford planira da, u saradnji sa proizvođačem kečapa "Hajnc", uvede paradajz kao repromaterijal u proizvodnji automobila.
Ford planira da, u saradnji sa proizvođačem kečapa "Hajnc", uvede paradajz kao repromaterijal u proizvodnji automobila.

Ford bi koristio suve ljuske paradajza, koje ostaju posle proizvodnje kečapa, za izradu plastičnih detalja na vozilima. Primena plastike na bazi bilja, umesto na bazi naftnih derivata, smanjiće negativan uticaj na životnu sredinu.

"Pokušavamo da iskoristimo nusproizvode, da primenimo materijale koji mogu da se recikliraju i ponovo koriste i da istovremeno smanjimo težinu naših automobila", rekla je istraživački stručnjak "Ford Plastiksa", Elen Lin.

Prema njenim rečima, zbog neprivlačnog spoljašnjeg izgleda, novi materijali će se prvenstveno koristiti za skrivene delove automobila, ispod haube ili u donjem delu šasije, ali cilj projekta je da se u budućnosti napravi materijal prijatniji za oko.

"Ford" već dve godine sarađuje sa Hajncom, Koka-kolom, Najkijem i Prokter end Gemblom u oblasti razvoja plastične mase na bazi bilja.

Prema rečima Elen Li, stručnjaci kompanije istražuju mogućnost proizvodnje novih materijala ne samo od paradajza, nego i od kokosovih oraha, ljuski od pirinča, korena maslacka i drveta, u pokušaju da pronađu inovativne održive alternative.

  • Samo Pozitivno

    12.06.2014 16:40
    Evo sanse za Srbiju! Nacionalno jedinstvo u skupljanju ljuske posle pecenja paradajza nas moze ne samo izvaditi iz krize vec definisati kao lidere u regionu!
  • 12.06.2014 16:16
    A papriku ko sisa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti