FOTO: Japansko ostrvo "izniklo" prošle godine i dalje raste

Ostrvo koje se iznenada pojavilo u novembru prošle godine južno od Tokija nastavilo je da raste, vidi se na snimcima koje su ove nedelje objavile japanske vlasti.
Ostrvo koje se iznenada pojavilo u novembru prošle godine južno od Tokija nastavilo je da raste, vidi se na snimcima koje su ove nedelje objavile japanske vlasti.

Ostrvo, koje je prvih dana bilo dugo 400 metara i široko 200, spojilo se kasnije sa nenaseljenim ostrvom Nišinošima koje pripada malom arhipelagu Ogasavara.

Ostrvo sada ima 1.550 metara od istoka prema zapadu i 1.350 metara od severa ka jugu, prema rečima jednog zvaničnika graničnih službi na kojeg se pozvala državna televizija NHK. Postoji mogućnost da se širi.

Na snimcima se vide tri kratera, a dva redovno izbacuju lavu što svedoči o intenzivnoj vulkanskoj aktivnosti koja ima tendenciju da se pojača.

Oblak prašine se diže do 2.000 metara visine, triput više nego prošli mesec, i pada na udaljenosti od nekoliko stotina metara od kratera.

Od kraja rata na Pacifiku, četiri do pet ostrva iznenada se pojavilo u japanskim vodama. Ovo je prvi put nakon 40 godina da se novo ostrvo pojavilo u istoj zoni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.