Najstariji čovek na svetu ima 111 godina

Stojedanaestogodišnji penzionisani učitelj iz Japana, Sakari Momoi, koji voli poeziju, proglašen je za najstarijeg muškarca.
Stojedanaestogodišnji penzionisani učitelj iz Japana, Sakari Momoi, koji voli poeziju, proglašen je za najstarijeg muškarca.

On je dobio sertifikat Ginisove knjige rekorda na jučerašnjoj ceremoniji i tako postao najstariji na planeti. Momoi je nasledio Aleksandera Imića iz Njujorka, koji je preminuo u junu, kada je imao 111 godina i 164 dana.

Momoi je rođen 5. februara 1903. godine u Fukušima prefekturi gde je i radio kao učitelj. Preselio se u grad Saitama severno od Tokija posle Drugog svetskog rata i tamo je radio kao direktor srednje škole do penzije.

Na ceremoniji, koju je prenosila nacionalna televizija, Momoi je nosio tamno odelo i srebrnu kravatu, a kosa mu je bila brižljivo počešljana sa čela. Ustao je iz invalidskih kolica i uz malu pomoć došao do stolice. Na pitanje kako se oseća zbog rekorda, uspravio se i rekao da želi da živi duže: "Recimo, još dve godine", dodao je najstariji muškarac na planeti.

Momoi, koji kaže da uživa u knjigama, a naročito u kineskoj poeziji, ima petoro dece i živi u staračkom domu u Tokiju.

Inače, najstarija žena na svetu – ujedno i najstarije ljudsko biće – takođe je iz Japana. To je Misao Okava iz Osake, koja ima 116 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti