Oskar (Monohrom): Rok scena u Novom Sadu je i danas dobra i raznovrsna

Iako često možemo da čujemo komentare kako su zlatna vremena novosadskog rokenrola iza nas, alternativnih muzičkih dešavanja u gradu ima dovoljno, a u prostorijama za probe sve je teže pronaći termin za vežbanje.
Monohrom, mladi rokenrol sastav koji će na koncertu "Novosadska kultura sećanja" nastupiti uz iskusnije kolege Šinobuse, predvodi novu generaciju novosadskih muzičara na koje su podjednako uticali tvrdi limanski oi-pank zvuk i novotalasne osamdesete po kojima je Novi Sad bio prepoznatljiv u bivšoj Jugoslaviji. Frontmen Monohroma Oskar Marko kaže da svaki član benda ima svoje favorite iz urbane prošlosti grada, ali da oko nekih stvari nema sporenja.
 
"Svi volimo novosadsku pank četvorku Blitzkrieg. Album 'Part One' je lektira i ima fantastične gitarske deonice, odnosno veoma efektne aranžmane. Takođe, za Dan pobede smo se na Trgu slobode odlično proveli na svirci Obojenog programa. Posebno me fascinira što Program stalno menja aranžmane, instrumente i zvuk. Imaš utisak da svaki put gledaš drugi (fenomenalan) bend", poručuje Oskar za 021.rs.
 
Kao što su nešto stariji voleli Žutu kuću i Mašinac, nove pank generacije Limanaca prvo pivo popile su ispred lokalnog dragstora, ali i na svirkama u klubovima Gradilište i NS Time. 
 
"Ne mogu da se setim tačno prve svirke na koju sam otišao, ali bih rekao da je to bio 'Nulti Exit' 2000. godine. Celo leto je bilo nekih dešavanja u šumici iza današnjeg Rektorata i na plaži Bećarac. Tamo me je ćale vodio svaki dan. Čak sam smeo da popijem penu od piva", priseća se Oskar. 
 
On navodi da je scena u gradu danas dobra i raznovrsna, a kao najbolje muzičare novije rok generacije ističe grupu UV. 
 
"Tu su i Shopliftersi koji su melodičan pank-rok bend, u najboljem smislu te reči. Nedavno sam kupio njihovu ploču koju je objavilo nekoliko evropskih izdavača. Za kraj bih izdvojio Oliveru Popović koja je poslednjih nekoliko godina na transverzali Sombor - Novi Sad - Beograd, a ja ću zauvek pričati da su u Novom Sadu nastale njene najbolje pesme. Devojka svira stratokastera sa dosta efekata i ima originalan vokal. Kad se popne sama na binu u kožnjaku sa električnom gitarom, mislim da nikog ne ostavlja ravnodušnim", dodaje naš sagovornik. 
 
Osim koncerta Oskarovog benda Monohrom i grupe Šinobusi, Novosađani će u Radio kafeu večeras moći da pogledaju i izložbu fotografija novosadskih rokera, kao i film o umetniku Branku Andriću Andrli, ali i da po prvi put čuju raritne snimke Andrle, koje je snimio Suba, dok muzičku pratnju čine Boris Kovač, Vladimir Marko i Caki Kravić. Satnicu "Novosadske kulture sećanja" pogledajte OVDE.
  • Piško

    24.05.2019 10:18
    ...
    Ima puno muzike, to je istina i tačno je da se svira više nego ikada.

    No, da su kvantitet i kvalitet isto - Indija bi živela ko Švajcarska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura