Studentkinja novosadskog Filozofskog fakulteta želi da svakome omogući pristup "Poeziji iz frižidera"

Milja Branković studentkinja komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu inicirala je najveći "public art" projekat u Srbiji koji je trenutno u polufinalu "Superste" platforme za podršku inovativnim i aktivističkim idejama.
Ovaj "misteriozni" projekat za cilj ima da stvori platformu za neafirmisane umetnike koji će se tako povezivati i pomagati jedni drugima. Nova mreža, služiće i kao kanal komunikacije sa publikom.
 
Kako se navodi u opisu projekta, to će se postići "akcentom na umetnost u javnom prostoru i prekidanjem sa tradicionalnim pristupom distrubicije i promocije umetnosti". Jedan od osnovnih principa delovanja grupe, kreativno nazvane "Poezija iz frižidera" jeste razbijanje takozvanog "četvrtog zida" sa publikom. 
 
Akcenat je stavljen na direktniji i intimniji odnos publike sa umetnicima i njihovim delima, budući da, kako se tvrdi u opisu, institucije kulture i dalje deluju sa određene pozicije moći, što uspostavlja neurušiv zid nepoverenja. 
 
Ovaj projekat, povezuje civilni, javni i privatni sektor, a njegov dalji opstanak zavisiće isključivo od podrške zajednice. "Frižider", kao takav, jeste javno vlasništvo. Posebno inovativni pristup predstavljaće korišćenje gerila marketinških strategija u kulturi, što je nešto što se retko gde radi. 
 
  
 
Kako za 021.rs kaže Milja Branković, inicijatorka projekta, poezija iz frižidera je platforma sa ciljem pružanja podrške mladim autorima, studentima umetnosti i novi most između umetničkog dela i publike.
 
"Gradimo novi most zato što smo prepoznali veliki zid na sredini starog koji onemogućava publici da pređe preko, u svet umetnosti. To je četvrti zid, termin poreklom iz pozorišta, koji označava granicu između sveta fikcije i realnosti. Razbijanjem četvrtog zida puštamo bujicu sveta fikcije da preplavi realnost. Onog dana kada poezija počne da izlazi iz frižidera, na pijaci se, na štandovima pored domaćeg i stranog voća, pojave štandovi sa domaćim i stranim  piscima, sa halo govornica javljaju audio zapisi iz knjiga, u poštama Tatjanina pisma Onjeginu, u čekaonicama slikari koji portretišu ljude koji čekaju, u gradskim autobusima glumci nenajavljeno započinju  dramske dijaloge - znaćete da smo stigli", objašnjava ona.
 
  
 
Kako najavljuje Milja, projekat se odvija u nekoliko faza.
 
"Prva faza projekta je stvaranje zagonetke da će nešto da se desi sa malim nagoveštajima šta bi moglo da se dogodi. Zagonetka vodi ljude do sajta na kom otkucava sat. Kad sajt otkuca nulu, onda se pojavljuje mapa sa frižiderima. Bilo šta što ljudi smatraju svojim kreativnim izrazom mogu da stavljaju u frižider. Posle toga se javljaju studenti sa akademije ili filozofskog u zavisnosti od toga o kojoj formi je reč (slika, crtež ili pesma) i oni rade selekciju. Najbolji radovi kao nagradu dobijaju tiraž, odnosno štampaju se i vraćaju se u frižider. U tom momentu se frižider otvara za publiku", objašnjava Milja i kaže da će to motivisati ljude koji su dobili tiraž da dalje rade i stvaraju, jer je zapravo jako teško objaviti prvu knjigu ili zbirku, ali i biti primećen u svetu slikarstva. 
 
Jedan od ciljeva je, dodaje, i decentralizacija kulture, pa će, za početak projekat funkcionisati u Novom Sadu i Leskovcu, kako bi se na taj način i povezao sever i jug države. Ukoliko projekat uspe, svaki grad u Srbiji bi mogao da ima svoj frižider.
 
Više o projektu i načinu glasanja za njega možete potražiti OVDE.
  • Uros

    20.09.2019 23:39
    U ovoj zemlji nikad nije bilo sluha za umetnost, ne znam zasto bi se sada nesto promenilo. Nije da sam Debbie Downer, naprotiv - prvi bih glasao za ovako nesto ali oni koji zaista treba da podrze kulturne projekte misle samo na svoj dzep. Zato smo tu gde smo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura