Stotinu učenika Karlovačke gimnazije recitovalo poeziju Crnjanskog

Tačno stotinu učenika Karlovačke gimnazije učestvovalo je u obeležavanju jednog veka od izlaska iz štampe zbirke poezije Miloša Crnjanskog "Lirike Itake", koja se smatra jednom od prelmomnih dela srpske književnosti.
Karlovački đaci su na Stražilovu tačno 100 minuta recitovali stihove Crnjanskog, kako iz "Lirike Itake", tako i iz poeme "Stražilovo", posvećene Branku Radičeviću, najpoznatijem karlovačkom đaku.
 
"Karlovačka gimnazija je vekovima centar znanja, u kom se s generacije na generaciju marljivo i predano radi na promociji vrednosti, ličnosti i događaja koje su kreirale i ispisivale istoriju ne samo Sremskih Karlovaca, nego Vojvodine i Srbije, pa i čitave Evrope. S radošću smo se prihvatili posla da, na predlog predsednika opštine, Milošu Crnjanskom i 'Lirici Itake' posvetimo pažnju koju zavređuju. Recitatorski spektakl u kom učestvuje 100 naših đaka predstavlja vezu između današnjih generacija s Crnjanskim i Brankom Radičevićem. Verujem da će naša akcija kroz masovne medije i internet probuditi nove generacije poštovalaca neprolaznog dela Crnjanskog", kazao je direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević.
 
Događaj su organizovali Karlovačka gimnazija i Opština Sremski Karlovci, a čitanju poezije prisustvovao je i predsednik opštine Nenad Milenković. 
 
Po Milenkovićevim rečima poema "Stražilovo" spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti, ali da spona između ovog dela i Sremskih Karlovaca i Branka Radičevića, predstavlja dužnost da se obeleži jedan vek od objavljivanja "Lirike Itake", zbirke, za koju je rekao da je promenila tok ovdašnje književnosti.
  • Pravdoljub

    28.09.2019 18:53
    Svašta
    Ček, ček... pa da li je to onaj Miloš što je emigrirao u London. Da onaj što je svojevremeno imao britanski pasoš i državljanstvo. Uh, pa to je onaj što je bio izveštač iz Frankovog štaba za vreme Španskog građanskog rata?!

    I na kraju svega, čudno za laike, abolira ga komunistički režim i dozvoli povratak u zemlju? Ni tada, kao ni sada, nije bilo besplatnog ručka. Šta li se još uvek krije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura