Počinje "Dečija nedelja", bogat program do 13. oktobra

Manifestacija "Dečija nedelja" održaće se od 7. do 13. oktobra, pod sloganom "Da pravo svako - dete uživa lako".
Počinje "Dečija nedelja", bogat program do 13. oktobra
Foto: 021.rs
Prilikom predstavljanja programa, u ime Udruženja "Život kao inspiracija" Ljiljana Maširević je naglasila da decu, njihove roditelje i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u "Novosadskom dečjem kulturnom centru", bivšem Raspustilištu, u Radničkoj ulici 20, u ponedeljak, 7. oktobra, u 11 časova.
 
"Budući da su dečija prava ovogodišnja tema, poseban značaj smo posvetili pravu na igru. Pripremili smo mnoštvo programa zabavnog i edukativnog karaktera, koji se odvijaju i u Veterniku i Futogu. Kao i svake godine, biće izvedene i mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa i brojne sportske igre, a svi sadržaji su besplatni", rekla je Maširević i dodala da je zatvaranje "Dečije nedelje" predviđeno koncertom "Srce puno muzike", u izvođenju Udruženja "Družiciranje".
 
 
 
Ove godine, novina je učenički parlament, koji će se održati u četvrtak, 10. oktobra u 12 časova, u Skupštini Grada i posvećen je temama za mlade, o kojima će govoriti i promoter "Dečije nedelje" atletičar Mihail Dudaš, s posebnim osvrtom na zdrave stilove života. Dudaš je naglasio da je ponosan što je promoter ovako značajne manifestacije već pet godina.
 
"Svaka nedelja u godini treba da bude dečija nedelja, a mi stariji imamo važan zadatak da deci prenesemo svoja znanja, da ih podstičemo i motivišemo i da im svojim delima ukažemo na prave vrednosti", rekao je atletičar i pozvao zainteresovane da posete neke od brojnih sadržaja manifestacije.
 
Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić naveo je da je iz budžeta Grada za realizaciju "Dečije nedelje" obezbeđeno milion dinara.
 
"Cilj je da se skrene pažnja na prava i potrebe dece i da se ukaže na odgovornost okoline za njihovo odrastanje, pre svega porodice, škole i države. Programom na nivou Grada Novog Sada predviđene su brojne aktivnosti za decu, roditelje i vaspitače, dok osnovne škole, Predškolska ustanova, Dečije selo, Crveni krst i druge ustanove imaju svoje programe", naglasio je Nikolić.
 
Na konferenciji je takođe rečeno da svake godine Vlada Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa, koji se plaćaju za vreme "Dečije nedelje“, a 60 odsto sredstava od prodaje markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.
 
Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je markice dobijene od Organizacije "Prijatelji dece Srbije", autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima, bioskopima i Spensu, u vrednosti od 1.033.000 dinara, a sredstva treba da se dobiju i od svake poslate poštanske pošiljke u iznosu od deset dinara, koja se direktno uplaćuju na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60 odsto od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava uplatiti na podračun za porodiljska prava Uprave za dodatak na decu.
 
Slogan ovogodišnje manifestacije posvećen je tridesetogodišnjici usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Manifestaciju organizuje Udruženje "Život kao inspiracija" uz podršku Grada Novog Sada, a kompetan program možete videti OVDE.
  • филаберза

    11.10.2019 13:17
    дечија недеља 2019
    За дечију недељу сваке године се штампају доплатне марке и налепнице које треба да донесу неки приход. Доплатне марке се исти дан продају путем Поште а налепница од 20.- динара које су предвиђене за музичке куће и продавнице нигде није могуће купити у граду Београду а и то би била помоћ деци. Важнија је изградња Храма Св. Саве и луксузирање тамо од здравља деце и наталитета у Србији.
  • Strasno

    07.10.2019 14:59
    Nemam reci
    Covek nije ni za Dom penzionera a ne soc.i dec.zastitu.Koje bre uskustvo.A pre par godina bili Profesori i poznati strucni ljudi
    .Idemo unazad naprednjaci!
  • Novosadjanin

    07.10.2019 11:29
    Pitanje
    Da li je to juče "svečano otvorena" Dečja nedelja? Molim vas, rešite ubistva kako bismo mogli da pustimo decu napolje da se igraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura