Rekordna poseta na "Ritmu Evrope"

Manifestacija "Ritam Evrope" u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, završena je sinoć na Trgu slobode spektakularnim koncertima grupa Artan Lili, Elemental, Sonic Boom Six i Goblina.

Manifestacija "Ritam Evrope" u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, završena je sinoć na Trgu slobode spektakularnim koncertima grupa Artan Lili, Elemental, Sonic Boom Six i Goblina.

Prema rečima organizatora, ovogodišnji "Ritam Evrope" obeležila je rekordna posećenost i neprikosnoveni muzički program, koji je rezultirao horskim pevanjem i plesanjem do kasno u noć na glavnom gradskom trgu.

Tačno u 20 časova, na binu se popela beogradska grupa Artan Lili, koja je kako svojim scenskim nastupom tako i zvukom "upozorila" posetioce i okupljene da je noć tek počela. Singlovima, sa njihovog još neobjavljenog albuma prvenca, "Džoni", "Radim najbolje što znam", "Novi zvuk u gradu" ubacili su plesnu bubu u uho publici.

Zatim da ih je potpuno okupali "noise pop" zvukom sa singlom "Ako stanemo tu", gde se publika najviše rasplesala i raspevala. Ovim singlom, inače, ova grupa suvereno vlada domaćim i regionalnim top listama, ali im je otvorio vrata ka nekoj novoj publici.

Vrlo brzo nakon njih na binu su izašao hrvatski bend Elemental. Snažne i oštre pesme, egzaktna i jasna svirka, paket aranžman koji Novosađani dobro poznaju, vole i cene. Ova ekipa je odavno je sa njima na "Ti", a sa svakim novim susretom pokupe još novih fanova.

Engleski sastav "Sonic Boom Six" malo pre nego što su izašli na stejdz su osluškivali energiju "Elementala", vrlo lako su uhvatili ritam publike i otpočeli svoj set koji se dosta razlikovao od prethodnih sastava. Bend, kojem je ovo treći nastup u Novom Sadu, sva tri u organizaciji Studentskog kulturnog centra, pružio je sveže i potpuno novo čitanje pank muzike, koji je obilovao primesama ska, rege, dub step žanrova.

Frontmenka sastava Lajla očarala je posetioce vokalnim kvalitetom, a komunikacija je bila posve direktna i jasna. Nakon nastupa izjavila je "da je ovo možda najbolji koncert koji su uradili u svojoj karijeri". Takođe, naglasila je važnost okupljanja i obeležavanja toliko važnog datuma kao što je Dan pobede, na način na koji Studentski kulturni centar Novi Sad organizuje "Ritam Evrope".

Sve je bilo spremno za Gobline, koji su definitivno privukli najviše posetioca na trg, bend koji, kako sami kažu, "dugo već sanja da svira na bini na kojoj su bili sastavi kao što su Adicts, Damned, Peter and the test tube babies, sve legende engleskog panka". Tako je i bilo od prvih taktova, ruke u vazduhu, horsko pevanje, skakanje, poneke devojke i momci na ramenima svojih prijatelja.

Publika je ispratila svaki takt sat i više vremena repertoara, koji se sastojao od preseka celokupne karijere ovog šabačkog sastava. Kako se koncert približavao kraju, frontmen grupe - Golub je pozdravljao i povikivao sa bine pozdrave, tople reči, ali i jasne kritike na društvo i okolnosti o kojima ovaj bend posvećeno i otvoreno govori već 20 i kusur godina.

Na kraju, publika je htela još i dobila je još jedan ozbiljan dupli bis.

Ovogodišnja manifestacija je deveta po redu koju organizuje SKCNS, i u znaku je 70 godina pobede nad fašizmom. Pored koncerta, na trgu organizovane su bile i izložba sa radovima sa internacionalnog konkursa, takođe i izložba artefakata iz perioda Drugog svetskog rata koje je sakupila Biblioteka Matice srpske, a sastoji se iz plakata, letaka, proglasa, filmskih plakata, lične fotografije učesnika NOB-a koje do sada nisu bile izlagane.

Organizovana je i tribina na istu temu u SKCNS Fabrici.

Sledeće godine obeležava se jubilej - 10 godina "Ritma Evrope".

  • Nemanja

    11.05.2015 11:17
    @Mita
    Nama sertifikat ne treba, a vi biste ga ionako s mukom pročitali, pa ne vidim poentu.
  • NIkola NS

    11.05.2015 07:20
    ?!
    To je zapravo bila najjadnija organizacija,sa najjadnijim bendovima do sada,a redovno ( posebno sad) je bila prisutna gomila stoke,klosara,ugrozenih gubitnika koji su prosipali komplekse,nesredjenosti i nekompletnosti svih vrsta na sve strane,uz adekvatnu dernjavu sa bine.
    Ta polarizacija izmedju profila ljudi sa Cece i Goblina nikako nevalja,a vrlo je ekstremno razlicita,a opet u svojim krajnostima i vrlo slicna-kako to vec biva,sa pomenutim osobinama,privlacenjem paznje i uverenjem da su oni zapravo oni "pravi",odnosno "u pravu"...
    Onaj idiot se u toj iluziji velicine i vrednosti toliko zaneo da je psovao mater vlasti i pozivao na "uzimanje motki u ruke" da se "sruse seljacine"..."lazni fakulteti,nemoral,opsti pad svih vrednosti,nemoze se drugacije intelekt odnositi sa seljacinama" (?!),itd...
    Nesto kao i pre,na sta se stalno pozivao-ovi su im i organizovali ili dopustili sve to,a ovi psuju i smeju im se poput benave,zlobne,iskompleksirane dece,misleci da su nesto sad postigli ili da imaju nesto od toga... Iste zablude kao i nekad,sve u svemu vrlo jadno...
    Ranije si ,na toj jadnoj manifestaciji "pobede" (koga nad cime,da li su to ovi pobedili ista sem samih sebe...svaki put) bar mogao da cujes i neke bendove ili nesto sto su bili nekad bendovi,a i sad su relativno zanimjivi ili su se izdigli iz slicnog blata,a ovo je bilo samo prebacivanje i gadjanje balegom,izigravajuci neku zabavu i visi cilj od toga.
  • Mita

    10.05.2015 22:16
    Da li su posetioci dobijali sertifikat da su kulturni, pametni, fini, tolerantni, lepi -- i.e. ne polusvet? Ako nisu, uciniti presedan i nesretniku koji je prvi komentarisao "uraditi" jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti