Novosađanka kojoj je rekonstruisana trbušna i grudna aorta izašla iz bolnice

Novosađanka Dragana Perić, kojoj je pre 25 dana na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici urađena operacija aneurizme grudne i trbušne aorte, danas je izašla iz bolnice.
Novosađanka Dragana Perić, kojoj je pre 25 dana na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici urađena operacija aneurizme grudne i trbušne aorte, danas je izašla iz bolnice.

Operaciju je zajedno sa hirurškim timom Instituta izveo prof. dr Majkl Džejkobs, šef hirurgije u Univerzitetskoj bolnici u Mastrihtu (Holandija) i vodeći stručnjak za aortnu hirurgiju na svetu.

Jedinstven zahvat nad operisanom 47-godišnjom pacijentkinjom, koji zahteva najvišu tehnologiju u modernoj hirurgiji, je protekao bez komplikacija. Majkl Džejkobs i tim IKVBV su uspešno uradili operaciju kompletne zamene grudne i trbušne (torakoabdominalne) aorte koja predstavlja jednu od najkomplikovanijih operacija u kardiovaskularnoj hirurgiji uopšte.  

"Pre skoro tačno dve godine u Institutu su mi lekari ustanovili disekciju aorte što je ustvari uzdužno cepanje zida aorte. Od tog momenta sam počela da koristim terapiju lekovima a pre pola godine CT nalaz je pokazao da se aorta širi i da postoji velika opasnost od njenog pucanja", priča Perić.

Postavilo se pitanje gde i kako uraditi ovu operaciju koja je bila jedino rešenje da bi Dragani bio sačuvan život.  Prof. dr Majkl Džejkobs je prihvatio poziv da pogleda medicinsku dokumentaciju pacijentkinje i nakon toga odlučio da dođe i u Institutu u Sremskoj Kamenici uradi ovu izuzetno tešku hiruršku intervenciju.

"Osećam se fantastično, dobila sam priliku za novi život. Bilo je teško i samo saznanje o postojanju tempirane bombe u organizmu koja može u svakoj sekundi da mi ugrozi život. Toga više nema", uz osmeh je rekla Perić koju su danas na izlasku iz bolnice dočekali suprug i 12-godišnja ćerka.

Dragana kaže da će se prvo vreme oporavljati kod kuće a da će posle toga otići u neku banju na rehabilitaciju.

Direktor IKVBV Aleksandar Redžek rekao je da ova operacija ima veliki značaj za tu ustanovu i predstavlja prvi korak u planu da se ova procedura uvede u redovan operativni program.

  • Anonimus

    17.05.2015 13:20
    Svaka čast lekarima
    Divno je videti da su uspeli da spasu život nečije voljene osobe. Mojoj majci je pre 6 godina dijagnostikovana DeBejki III disekcija aorte (to je disekcija sa strane leđa, a ne grudi) i niko na Institutu nije želeo da je operiše. Meni je rečeno da se "čeka". Bilo je opcija da se šalje na VMA u Beograd, međutim žena ne bi preživela da se transportuje jer je tada 15 sati već bila obolela, a disekcija smanjuje verovatnoću preživljavanja za 1% svakog sata dok traje. Svaka čast mojoj majci, pošto je sve preživela i dan-danas skoro sasvim normalno živi uz malo opreza. Sram da bude tadašnje hirurge koji nisu želeli da ukaljaju svoje proseke umrlih. I zapamtite - disekcija je često proizvod dugogodišnjeg visokog krvnog pritiska, čuvajte se ljudi. Sve najbolje gospođi, uz želje da brzo ozdravi i nastavi normalan život.
  • 16.05.2015 06:17
    " Prof. dr Majkl Džejkobs je prihvatio poziv da pogleda medicinsku dokumentaciju pacijentkinje i nakon toga odlučio da dođe i u Institutu u Sremskoj Kamenici uradi ovu izuzetno tešku hiruršku intervenciju. "

    Kakav plemeniti gest velikog stručnjaka, pre svega velikog čoveka! Hvala mu na tome, neizmerno! Veoma je utešno znati da postoje ljudi kojima je stalo do nečijeg života. Još jednom, hvala Profesore!
  • branislav

    16.05.2015 00:06
    lepa vest..sve najbolje g-dji Peric i pozdrav za njenog supruga od bivseg kolege sa posla..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti