Tate na porođaju tek kada nadležni to odluče

Članice grupe "Mame Novosađanke" pokrenule su peticiju da i otac bebe može da bude prisutan na porođaju svoje supruge, ali tako nešto nije moguće sve dok nadležni ne odluče da ozbiljno shvate potrebe Novosađana.
Članice grupe "Mame Novosađanke" pokrenule su peticiju da i otac bebe može da bude prisutan na porođaju svoje supruge, ali prema istraživanjima 021.rs, tako nešto nije moguće sve dok nadležni ne odluče da ozbiljno shvate potrebe građana Novog Sada.

Iste ovakve inicijative pokretane su nekoliko puta u godinama iza nas, ali ni jedna nije urodila plodom i uvek je iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo stizao identičan odgovor: za tako nešto potrebna je nova zgrada porodilišta i dodatni stručni kadar.

I ovoga puta je, nakon inicijative novosadskih mama, od Vesne Kopitović, pokrajinske sekretarke za zdravstvo, stigao isti odgovor. "Da bi to moglo da se pokrene potrebno je da imate jednu sestru, koja je stalno uz buduću majku, ali i uz oca jer nekad i njemu treba pomoći. Ostvarivanje tehničkih uslova ne možemo da očekujemo pre nego što se izgradi nova zgrada porodilišta, a kada se to desi prisustvo oca na porođaju neće se naplaćivati", rekla je Kopitović za 021.

Međutim, da ovaj odgovor ne pije vodu, svedoče brojne opštine i bolnice po Vojvodini koje već godinama budućim majkama omogućuju prisustvo drugog lica na porođaju.

"Ako mi kao opšta bolnica možemo da imamo uslove da tate budu na porođaju, ne znam kako jedna klinika nema takve uslove. Mi imamo tri jako male porođajne sale ali, bez obzira na to, već deset godina imamo mogućnost prisustva još jedne osobe na porođaju. Cela procedura kreće u 36 nedelji trudnoće, potrebno je da buduća mama da svoju saglasnost, onda osoba koja će biti na porođaju, bio to budući tata, majka, drugarica, kuma, tetka, uradi formalne testove i briseve i na kraju obavi razgovor sa načelnikom", objašnjavaju proceduru u Opštoj bolnici u Pančevu.

Pored Pančeva, ovu mogućnost imaju i Opšte bolnice u Vrbasu, Subotici, Zrenjaninu i Senti, kao i Dom zdravlja "Dr Janoš Hadži" u Bačkoj Topoli, saznao je 021 iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Kada smo ih pitali zbog čega to u najvećem vojvođanskom porodilištu nije moguće, odgovorili su da "za sva pitanja vezana za GAK KCV, odgovore potražimo od direktora te ustanove".

Međutim, 021.rs je iz Betanije dobio nezvanični komentar da oni uopšte nisu autonomna ustanova, te da takve odluke treba da donese nadležno ministarstvo.

"Godinama se priča o prisustvu očeva na porođaju, ali Betanija se godinama nije menjala. Prisustvo očeva na porođaju podrazumeva da oni budu u prostoriji samo sa svojom ženom, a nama su sve porodilje zajedno u istoj prostoriji, te samim tim ne postoje osnovni uslovi, a da ne pričam o tome da svaka ta porodilja u tom slučaju mora da ima i svoju babicu i lekara, a ne da bude kao sada, da jedan lekar u isto vreme porađa više žena", objašnjavaju nezvanično iz Betanije i dodaju da je ovo porodilište građeno za 3.000 porođaja godišnje, ali da se sada tu godišnje porodi preko 6.500 žena.

Pokrenuta i peticija

"Stručnjaci smatraju da je prisustvo oca na porođaju korisno za trudnice, najviše u psihološkom smislu. Uvođenje te prakse, omogućilo bi da porodilje budu opuštenije i sigurnije tokom porođaja, a u isto vreme bi i sam budući tata ostvario specijalnu vezu sa svojom novorođenom bebom", objašnjava za 021 Ana Vukojev - "Mama Novosađanka".

"Muškarac mora da prisustvuje rođenju svog deteta da bi odmah dete stavili i na njegovu golu kožu, jer je taj prvi kontakt jako bitan. Da vas dete omiriše i oseti tu vašu sreću što ste ga dočelai tokom njegovog dolaska na ovaj svet. To je neka vrsta dobrodošlice", smatra ona.

"Mame Novosađanke" su pokrenule i peticiju da bi ostvarile svoj cilj, koja do sada ima 1.262 potpisnika. One su se zvaničnim dopisom obratile i gradonačelniku Milošu Vučeviću i objasnile mu da sve više budućih mama odlazi u druge gradove na porođaj, kako bi njihovi muževi mogli da ih prate i zamolile ga da njihov problem konačno reši, ali iz Gradske kuće ostali su nemi. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Manjina 57

    15.08.2015 15:46
    @Mario
    Bravo na komentaru, apsolutno ste u pravu!
  • Novosđanka-ćata

    15.08.2015 15:03
    Novo porodilište? Pa zar ova nova zgrada nije porodilište? Kada su je gradili, rečeno je da se gradi novo, supermoderno odeljenje porodilišta, sa svim tim popularnim boksovima kako bi majke bile same sa bebama, a da je predviđeno i nekoliko posebnih prostorija za one čiji muževi žele da prisustvuju porođaju. Zar se nije to izgradilo?
  • @Niki

    15.08.2015 08:24
    Haaaaaa! Odavno nisam procitala bolji komentar! Kanda njima sasvim odgovara ova situacija, svaki dan se zahvaljuju svevisnjem sto ih nije ubogaljio kao ove po okolnim mestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti