Čobrda traži zaostale plate od Stana, a firmu ostavio u očajnom stanju

Bivši direktor "Stana" Janko Čobrda, traži da mu bivše preduzeće isplati oko 350.000 dinara, iako je ostavio firmu u očajnom stanju. 
Bivši direktor "Stana" Janko Čobrda, traži da mu bivše preduzeće isplati oko 350.000 dinara, iako je ostavio firmu u očajnom stanju.

Čobrda je podneo opomenu pred izvršenje na adresu ovog preduzeća tražeći plate koje mu nisu isplaćene za vreme dok je rukovodio firmom, piše Blic.

Da se bizarnost ne zaustavi samo na ovome, Čobrdu je sada u Novosadskoj toplani gde radi kao referent, a nekada je bio direktor pre nego što je to preduzeće prepustio na upravljanje Vladimiru Jeliću. Opomenom pred tužbu i izvršenje on traži da mu se u roku od osam dana isplati pola zarade za januar, što je oko 50.000 dinara, te čitave zarade za februar, mart i april, što je ukupno još oko 300.000 dinara.

Ako mu Stan ove nedelje ne isplati zaostale plate, koje on u stvari sebi nije uspeo da zaradi jer je tada bio na čelu preduzeća, na vrata im dolaze izvršitelji. Čobrda je inače na čelo Stana došao kao kadar odborničke grupe SPO i Narodni pokret "Dinara-Drina-Dunav".

Stan je pred kolapsom i preti mu stečaj zbog duga za plate. - Da stvar bude gora, Čobrda je u vreme dok je bio direktor davao novčane pozajmice i nepovratnu pomoć vrednu nekoliko stotina hiljada dinara ljudima koji su kao i on došli iz iste političke opcije u firmu - kaže izvor Blica iz ovog preduzeća.

Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti, smatra da je ovaj potez Čobrde zakonski u redu, ali što se tiče morala nije, jer on deli krivicu za propadanje sa drugim direktorima. - Dok su radnici primali minimalac, on je primao 100.000 dinara platu. Nije im isplatio ništa iako je tvrdio da se povećao obim poslova, a preduzeće je odjednom propalo. Ostavio je 270 radnika bez primanja i vratio se u Toplanu te sad potražuje i ono što nije uspeo da zaradi kao šef - izjavio je Radosavljević.

Čobrda kaže da su svi tužili firmu pa nije hteo da bude izuzetak. - Možda su radnici u pravu, možda nije trebalo to da uradim, ali i ja živim od plate. Da je bio neki program da te zaostale zarade isplate, sačekao bih - izjavio je Čobrda, koji je dao ostavku na mesto direktora Stana krajem aprila. Zahtev za pokretanje stečaja u Stanu pokrenulo je 20 radnika ovog preduzeća, a firmu je za zaostale plate tužilo više od 90 odsto zaposlenih. Zbog dugova, Stanu su izvršitelji počeli da plene imovinu.

Zoran Bugarski član sidikata Nezavisnost iz Stana kaže da nikom u preduzeću nije jasno zašto je 20 radnika podnelo zahtev Privredom sudu da odu u stečaj. - Mislim da su ti ljudi izmanipulisani od dela rukovodstva firme, jer ne znam da li se gde dosada desilo da radnici sami žele da njihova firma ode u stečaj. Mi smo sakupili više od 100 potpisa protiv stečaja koje ćemo da predamo gradonačelniku Milošu Vučeviću i Privrednom sudu - izjavio je on.

  • Lud zbunjen normalan

    28.09.2015 18:07
    Tuga
    Nema puno razlike ni kod jednog preduzeća. Svi su ili polupismeni ili ne pismeni. Dobro ovi polupismeni su bar probali da nešto završe, neke srednje škole i slično a ovi drugi su samo kupili diplome kada su videli da im znanje i nije jača strana, kao na primer kod ćelavog difovca Brčkog fakulteta, koliko je ono beše platio diplomu i da li je to bilo pre ili posle učlanjenja u SNS...
  • vinjak

    28.09.2015 10:40
    bruko
    janko kad je dosao plate su kasnile 2 meseca kad je otisao 7 meseci ukinuo je naknadu za prevoz jubilarne nagrade je podigao i nije ih podelio kome je trebalo pozajmice je davao kome je hteo preko 2 miliona dinara i na za 2013 nije uplatio 6 mes doprinose i na kraju ukinuo je plate jel treba jos
  • enver

    28.09.2015 08:59
    klopka
    Glasali su napredno , a dobili nazadno!! Uvertira za ostala javna i javno komunalna preduzeca!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti