Električni sistem nikad opterećeniji

Električna mreža u Vojvodini beleži rekordna opterećenja, međutim, sistem će moći da ih istrpi, navodi direktor direkcije za upravljanje "Elektrovojvodine", Pavel Zima.
Električna mreža u Vojvodini beleži rekordna opterećenja, međutim, sistem će moći da ih istrpi, navodi direktor direkcije za upravljanje "Elektrovojvodine", Pavel Zima. Prema njegovim rečima, za novogodišnju noć su oboreni rekordi opterećenja mreže koji datiraju još iz devedesetih godina.

"Od kraja prošle godine beležimo opterećenja na mreži kakva se ne pamte još od najproblematičnijeg vremena devedesetih godina prošlog veka, ali, kao što građani vide, retko se dešava da sistem zakaže i za sad postojeća mreža odoleva", navodi Zima.

I pored toga što iz "Elektovojvodine" poručuju da neće biti kvarova na mreži, u toku su nabavke novih transformatora. Prema Ziminim rečima, neophodno je na ovaj način unapređivati sistem, jer su mnogi transformatori stari preko trideset godina.

"U pitanju su postrojenja koja su stara i naprosto više ne odgovaraju sadašnjim uslovima. Ona će uskoro biti zamenjena savremenom opremom, koja će doneti većoj stabilnosti napajanja strujom", naglašava Pavel Zima.

U Vladi Srbije su najavili kapitalne investicije u elektromrežu, uz obećanje da će u narednih pet godina za unapređenje snabdevanja strujom biti uloženo preko 400 miliona evra. U kapitalni remont će biti uloženo 4 milijarde, a u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta oko 5 milijardi evra. (M.S.)

  • Mlađa

    17.02.2011 15:06
    Jel to ono LSV vodi Elektrovojvodinu?
  • R

    16.02.2011 23:43
    Pa cekam da za svoje novce dobijem odgovarajuce elektricno napajanje a ne da mi sijalice ne mogu da se upale oko 19.00 casova (bas kad je jeftinija struja). Odrzavanje je na vama, mi smo ga (i dan danas ga) uredno placali!
  • Bane

    16.02.2011 20:57
    A zato su po Novom Naselju sve bandere na "pola snage"!!! Tačno su mogli i da ih pogase, pošto je bolje i da budemo u mraku nego na ovom polu-svetlu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.