Novosadska deca primorana na prostituciju

Skoro polovina osoba prinuđenih na bavljenje prostitucijom u Novom Sadu su deca, kaže za 021 koordinatorka organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra", Ivana Radović.
Skoro polovina osoba prinuđenih na bavljenje prostitucijom u Novom Sadu su deca, kaže za 021 koordinatorka organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra", Ivana Radović. Prema njenim rečima, u Novom Sadu je zabeležen rekordan broj slučajeva trgovine ljudima, a to može da ukazuje ili na kvalitetan rad policije ili na to da je vojvođanska prestonica centar trafikinga.

"Većinu prijavljenih i otkrivenih slučajeva predstavljaju žene, ali ono što je stvarno poražavajuće je da skoro polovinu čine maloletne devojčice", kaže Radovićeva.

Član 184. Krivičnog zakonika definiše posredovanje pri maloletničkoj prostituciji čime je zaprećena kazna do deset godina zatvora. Međutim, Radovićeva smatra da je neophodno da se ceo taj paragraf izmeni, jer on praktično definiše maloletničku prostituciju kao nešto što je dobrovoljno.

"Tu se nešto definiše kao maloletnička prostitucija, što je stvar koja ne postoji. Devojčica ne može samostalno da donese odluku da počne da prodaje svoje telo, tako da tu ne govorimo o dobrovoljnoj prostituciji već o eksploataciji", navodi ova aktivistkinja.

Prema njenim rečima, prostitucija je stvar ponude i potražnje, tako da krivicu ne snose samo oni koji iskorišćavaju decu za prostituciju, već i mušterije. "Vi kada vidite dete od 12-13 godina za koje znate da je već imalo muškarce koji su je kao takvu tražili i zlostavljali je, onda stvari dobijaju jedno novu dimenziju odvratnosti", navodi ona.

Šef odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije novosadske policije Nenad Erdeljan navodi da je trgovina ljudima teško dokazivo krivično delo, jer oštećena strana često menja iskaz.

"Iako spada u teška krivična dela, trgovina ljudima se teško dokazuje, jer žrtve često menjaju iskaz kada se nađu oči u oči sa zlostavljačima. Tada, zastrašene, kažu da su dobrovoljno otišle sa optuženima i tad policija mora da odustane, jer nema iskaz oštećene strane", kaže Erdeljan.

Kako za 021 kaže član Gradskog veća za obrazovanje, Milan Đukić, Novi Sad je prvi u Srbiji započeo akciju edukacije dece o potencijalnim opasnostima, kako na internetu, tako i u životu. Prema njegovim rečima, to je problem kom zajednički moraju pristupiti i država i nevladine organizacije.

"Mi smo započeli edukaciju što se tiče obrazovanja dece i roditelja o potencijalnim opasnostima koje donose tehnologije, ali trgovina ljudima nije samo takav problem. Mi to prihvatamo kao činjenicu, ne bežimo od toga, već se sa tim hvatamo u koštac", navodi Đukić.

U Srbiji je prošle godine registrovano oko 80 slučajeva trgovine ljudima, od čega preko 20 u Novom Sadu. Većina slučajeva za koje policija ima podatke su iz Vojvodine, što pokrajinu čini centrom trafikinga u Srbiji. (Miodrag Sovilj)

  • Valjevac

    28.10.2011 13:47
    Ivana u pravu si
    To je precica do lakog novca, i takav stav mladi pokupe iz svoje okoline, porodice, sa televizije(citaj estrade)...to je neminovnost danasnjice u nasoj tuznoj i ekonomski propaloj Srbiji. Krecem se dosta u drustvu mladih, narocito onih koji izlaze u klubove(kafane, diskoteke, sve je to isto) i znam o cemu govorim. Nisu to nikakve tuzne price, mlada osoba koja u svom karakteru i vaspitanju nosi trunku morala nikad sebi ne bi dozvolila da postane majstorica najstarijeg zanata. Pre bi gladovala i spavala ispod mosta.
    Prostitucije je bilo i bice, u razlicitim zavijenim formama ili javno, ali danas se samo o tome vise prica.
  • lela

    01.10.2011 18:45
    bolja organizacija
    Zasto suocavaju zlostavljace sa tim jadnim zenama, zasto im ne daju pravo da ih prepoznaju kroz zatamljeno staklo. Zasto? Zato sto policija cesto nema dobru nameru nego i oni o njima misle sve najgore, ikao su maloletne.
    Treba menjati stav policije i kontrolisati njihov rad. One se koliko znam cesto boje i policajaca...
  • Andrej

    08.04.2011 18:23
    Ne mogu verovati šta čitam!!!
    Nema nikakve veze dal je neka devojčica "dobrovoljno" ili "prisilno" pristala na takav način života, to su ipak samo devojčice od 12-16god koje treba skloniti sa tih ulica i smestiti u "siguran dom".



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti