Svako drugo dete bez mesta u vrtiću

Lista čekanja za upis dece u obdaništa Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i ove godine će biti prilično dugačka, saznaje Radio 021.  
Lista čekanja za upis dece u obdaništa Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i ove godine će biti prilično dugačka, saznaje Radio 021.

Na konkursu, koji je završen 20. aprila, za 1.890 slobodnih mesta pristiglo je 3.475 zahteva, što znači da će otprilike svako drugo dete ostati ispod crte, iako rukovodstvo Radosnog detinjstva već godinama priča o tome kako će naredne godine liste čekanja nestati.

U Radosnom detinjstvu kažu da je u toku bodovanje i rangiranje pristiglih prijava, dok će konačne rang liste biti objavljene 30. maja.

Rukovodilac Socijalne službe u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" Mileva Brborić kaže za 021 da je, sudeći po pristigloj dokumentaciji, interesovanje roditelja za poludnevni boravak manje nego prethodnih godina, ali da će preciznije podatke imati kada se objavi konačna rang lista. Brborićeva dodaje da će konkurs za nepopunjena mesta biti raspisan u avgustu. To se naročito odnosi na mališane koji ove godine imaju obavezan predškolski program.

Na listi čekanja prošle godine je ostalo nešto više od 1.860 mališana, a lista se smanjila na oko 300 dece, dok ih je pretprošle godine ostalo 3.200. Prošle godine je takođe ustanovljeno da među decom sa istim brojem bodova one koji će se upisati u vrtić bira kompjuter.

Grad je još pretprošle godine obećao subvencije za privatne vrtiće deci koja se nađu ispod crte za upis u državne, ali toga za sad nije bilo.

Iako novi zakon o predškolstvu omogućava upis mališana koji imaju navršenih šest meseci života, u Novom Sadu to još uvek nije zaživelo, jer vrtići nemaju mogućnosti da primaju bebe mlađe od godinu dana. Isti zakon, međutim, predviđa i manji broj dece u grupama, pa se ne zna da li će Grad ove godine odobriti povećanje upisne kvote za 20 odsto, kako bi se liste čekanja smanjile. (D.B)

  • mama

    28.04.2011 12:42
    ima istine, ali...
    Moj muz i ja oboje radimo do 4, muz neretko i do 6, ali baka dodje u vrtic u pola 3 i pokupi dete iz vrtica, ona nije u stanju da je cuva po ceo dan ali moze sa njom da provede dva sata dok mi ne dodjemo sa posla. Kada dete ostane nekada i do pola 4 uglavnom bude njih petoro, sestoro ne vise.
  • jelka

    28.04.2011 05:21
    @Maki021
    to kazem od toliko dece koja se primaju u vrtice svake godine vi u svakom objektu imate po maximum dvadesetoro dece koja su tu pre pola 8 i posle pola 3
  • Maki021

    27.04.2011 19:07
    Istina
    Jelka je potpuno u pravu, bar što se tiče popodneva. Ja radim do 4 pa mogu da odvedem dete oko pola osam, a muž je kupi oko 3.15 i uvek je poslednja, sedi jadnica sa vaspitačicom i gleda tv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti