Finansije stranaka dostupne javnosti

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da u Srbiji ima između 13.000 i 20.000 funkcionera, a do novog Zakona o Agenciji nije postojala zakonska obaveza za vođenje registra o funkcionerima. Ona navodi da će katalog poklona, kao i registar funkcionera, imovinske karte i finansijski izveštaji stranaka ubuduće biti dostupni javnosti.

"Funkcioneri su sada sva imenovana, postavljena i izabrana lica. To je veoma veliki broj ljudi, od predsednika Republike do člana školskog odbora. U taj spisak sada ulaze i tužioci i sudije. Imovinske karte su dužni da podnesu svi funkcioneri osim odbornika lokalnih skupština", rekla je Zorana Marković za "Danas".

Prekršajna prijava za izveštaj posle roka

Markovićeva je dodala da oni svoju imovinu za prethodnu godinu moraju da prijave Agenciji najkasnije do 31. januara tekuće godine. Agencija ima ovlašćenja da podatke iz izveštaja proverava, odnosno da se zbog provere obraća drugim organima kod kojih se nalaze podaci od interesa za proveru. "Imamo pravo da podnesemo prekršajnu prijavu ukoliko je izveštaj poslat posle roka, a neprijavljivanje imovine, prvi put, postaje krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Ista kazna važi i za prijavljivanje lažnih podataka", istakla je ona.

Ukazala je da se na inicijativu Ministarstva pravde i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu radi na izmenama postojećeg Zakona o finansiranju političkih stranaka, zato što, prema njenim rečima, ovaj dokument u nekim segmentima nije dobar. Najveći izazov koji zakon treba da razreši je, kako je rekla, transparentnost finansijskih izveštaja stranaka - godišnjih i onih o finansiranju kampanja.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti