Kisačani još čekaju na nadoknadu štete

Ni dva meseca nakon što je gradonačelnik Igor Pavličić obišao Kisač, kojeg zbog nerešenog pitanja kanalizacije i odvodnjavanja, ugrožavaju otpadne i podzemne vode, meštani pomoć nisu dobili.
Ni dva meseca nakon što je gradonačelnik Igor Pavličić obišao Kisač, kojeg zbog nerešenog pitanja kanalizacije i odvodnjavanja, ugrožavaju otpadne i podzemne vode, meštani pomoć nisu dobili.

Slušateljka Radija 021 iz Kisača, Zuzana Filko, kaže da se u mesnoj zajednici mogu prijavljivati samo poplavljene njive, pa sumnja da će ona i njeni sumeštani kojima su oštećene kuće, dobiti ikakvu pomoć: "Bubrežni sam bolesnik. Pa to je sramota da mi živimo na betonu. Sve nam je istrulilo".

U Gradskoj kući za Radio 021 kažu da je u Kisaču pri kraju sanacija dela kanala Jegričke sa  relejnom crpnom stanicom. Te radove Grad finansira sa osam miliona dinara, a lokalne vlasti smatraju ih uslovom za konačno rešavanje problema. Plan je da se u ovoj godini izradi projektno-tehnička dokumentacija, da izgradnja kanalizacije počne naredne, a da bude završena 2013. godine.

Analiza podataka, pa odluka Gradskog veća

Kada je reč o samoj nadoknadi štete meštanima, Gradska uprava za privredu prikupila je podatke. Nakon analize, biće upućeni Gradskom veću, koje će potom odlučivati o pomoći. U Gradskoj kući međutim ne kažu kada će se to desiti, ali ni zašto se pomoć odnosi samo na poljoprivredno zemljište, a ne i na kuće, iako je gradonačelnik, Igor Pavličić, ranije izjavio da pomoć mogu da očekuju svi kod kojih se utvrdi da je šteta nastala iz objektivnih razloga.

Naša slušateljka čija je kuća u veoma lošem stanju, ovakvo ponašanje gradskih vlasti smatra sramotnim, jer u slučaju elementarnih nepogoda pomaže druge gradove i države, ali ne i svoje stanovnike. "Nemamo mi ništa protiv Kraljeva ili Japana. Ali ako Grad ima para za njih, mi smo tu prvi", smatra Zuzana Filko.

Pokrajinske vlasti građane upućuju na Grad

Ona kaže da se grupa građana iz Kisača za pomoć obraćala i pokrajinskom premijeru, Bojanu Pajtiću, ali da su ih iz njegovog kabineta uputili na Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Pomoć nije izostala, ali se svela samo na kopanje kanala, dok ih je Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu, ponovo uputio na gradske vlasti. Nije ih mrzelo da se žale ni ombudsmanima, pa ni Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine, jer u Kisaču mahom žive pripadnici slovačkog naroda.

"Rekli su da to nije njihova nadležnost. Izgleda za nas niko nije nadležan. Jedino kad treba da se glasa, onda su na pijaci i gospodin Igor Pavličić i gospođa Ana Tomanova Makanova. Koja god stranka dođe, mi uvek s našim problemima. Ja idem s papirima i zovem da dođu. Nikog. Posle nas smo saslušaju i to je sve. Stvarno, ovo je za nas poniženje, da se meni za kuću nudi jednokratna socijalna pomoć. Ostalima ništa", kaže Zuzana Filko.  

Naša sagovornica kaže da mnogi meštani Kisača strahuju da javno govore o problemima s kojima se suočavaju, zbog političkih pritisaka, ali da neće odustati od borbe za svoja prava. Nameravaju da se žale republičkim vlastima, ali i slovačkoj ambasadi u Beogradu. (Dejan Stojičić)

  • СРБИН

    31.05.2011 09:01
    КОМЕ ДА СЕ ЖАЛЕ СРБИ?
    Ако ће се Словаци жалити Словачкој амбасади,Маџари Маџарској амбасади,Румуни Румунској,јер им њиве "пливају" - КОЈОЈ АМБАСАДИ ДА СЕ ЖАЛЕ СРБИ ИЗ СТЕПАНОВИЋЕВА,чији је атар такође угрожен?
  • 30.05.2011 17:27
    ''...Koja god stranka dođe, mi uvek s našim problemima. Ja idem s papirima i zovem da dođu. Nikog. Posle nas smo saslušaju i to je sve...''

    Zato pred sledeće izbore oept ih zovite, ali da prvo urade i reše problem, pa tek onda dobiju glasove.
  • Bravo Kisačani!

    30.05.2011 15:32
    I treba!
    Do Evropske komisije ako treba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti