Ko ne otvori popisivaču dobiće prekršajnu prijavu

Građani koji ne otvore vrata popisivačima koji im se pojave na kućnom pragu dobiće prekršajne prijave, kaže za 021 načelnica republičkog Odeljenja za popis Snežana Lakčević.
Građani koji ne otvore vrata popisivačima koji im se pojave na kućnom pragu dobiće prekršajne prijave, kaže za 021 načelnica republičkog Odeljenja za popis Snežana Lakčević.

Prema njenim rečima, odredba Zakona o popisu stanovništva koja predviđa ove sankcije je do sada bila izbegavana, ali će nekon popisa građani koji odbiju da prime popisivače kasnije dobiti sudske pozive.

"Popisivač je dužan da se nekoliko puta vrati ispred stana u koji ga nisu pustili, kao i da pokuša da objasni građanima značaj popisa i tajnost podataka. Isto tako, njihova dužnost je da im predoče da je odaziv na popis pravo, ali i obaveza. Ukoliko se građani ogluše na pozive popisivača, moraćemo da pokrenemo nepopularnu meru koju smo do sada izbegavali, a to je prekršajna odrednica Zakona", navodi ona.

Mnogi građani se plaše mogućih prevara gde bi im se razbojnici predstavili kao popisivači kako bi ih lakoverni pustili u stanove. Lakčevićeva navodi da  nema razloga za strah, jer će biti lako napraviti razliku između popisivača i eventualnih lopova. "Građani će identifikovati osobe koje su dobile posao popisa stanovništva po tri upadljive karakteristike. Prva će biti njihova legitimacija koja će sadržati njihov JMBG i fotografiju. Popisivače će građani prepoznati i po torbama koje će biti specijalno dizajnirane za popis, na kojima će stajati logo Evropske unije. Treća karakteristika popisivača biće ovlašćenje za rad koje će oni morati da pokažu na zahtev građana", navodi Lakčevićeva.

Prema njenim rečima, pitanja na koja ispitanici nemaju obavezu da daju odgovore su vezana za nacionalnu i versku pripadnost, a građani neće morati da se izjasne ni o svojim medicinskim problemima.

Popis na teritoriji čitave Srbije biće obavljen od 1. do 15. oktobra ove godine, plata popisivača će iznositi 22.000, a instruktora 34.000 dinara. Preliminarna lista primljenih kandidata u vojvođanskoj prestonici biće objavljena u četvrtak, a zasad je nepoznato koliko je Novosađana konkurisalo za ovaj posao. (M.Sovilj)

Komentari 108

  • Filip

    21.09.2011 23:06
    @popis služi klerofašistima - da popišu nepodobne
    Prvi komentar u redu je upravo izraz najekstremnijeg fašizma i šovinizma. Sa takvim prezirom su govorili boljševici i nacisti čijeg takvog stava i rada rezultat je najmračniji pomor desetina miliona ljudi po rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi. Toako govore totalitaristi vrlog novog sveta koji sebe lažno nazivaju libelarnim i demokratama, a to nisu, već su potpuno u skladu sa razmišljanjima Hitlera. Druga stvar je da je izjava o prekršajnim prijavama dotične gospođe policajke samo zastrašivanje. Niko nije obavezan da ima poverenje u ovu i ovakvu državu novih totalitaraca. Norveška je pre drugog svetskog rata bila savršeno popisana zemlja, pa je Hitler u Norveškoj, kada ju je zauzeo napravio savršenu čistku, po spiskovima popisa streljali su intelektualce, uzimali dobra - sve zbog savršene statistike koja je "zaštićena". S obzirom da se danas u razorenoj nam državi vojne tajne ispostavljaju Briselu na tanjiru, ko je garant toga da naše imovine i kvalifikacije, te veze među članovima porodice neće biti zloupotrebljene na visokom nivou. Kako uništiti stočni fond na primer nego preko toga kada se zna gde ko koliko ima čega na imanju? To je sistem totalitarne kontrole a ne puka statistika.
  • popis služi klerofašistima

    26.08.2011 18:29
    da popišu nepodobne
    Sokrat je još pre nekoliko hiljada godina rekao "Ja nisam ni Grk ni Atinjanin, ja sam građanin sveta". No on je bio Sokrat, a mi smo nažalost u 21. veku i dalju okruženi zatucanom većinom koja sem busanja u srBstvo i pravoslavlje nema ništa drugo da kaže o sebi. Kao kada bi neko pravio popis među ovcama "ja sam meriono ovca, jedem, vršim nuždu i šišaju me" - početak i kraj njihovih intelktualnih dometa i svrhe postojanja na planeti. Čak šta više, za razliku od ovaca, one nisu militantno nastrojene prema ovcama druge rase, neće zapaliti tor u kome se druge ovce i neće svoje jaganjce upisivati na verokauku da bi od njih napravile fanatike.
  • sale novosadjanin

    26.08.2011 18:17
    @bosanac
    e stvarno jesi.
    drugi put.
    odgovorio sam ti ali moderator radia 021 zbog cenzure ne sme da ti pusti moj odgovor od jutros!
    ps-on verovatno zna sta znaci rec "fol".
    to mora da je nesto vase,ko djes ba,zemo,sega ili ...
    ja ne znam !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti