FOTO: Pupin dobio spomenik u centru grada

Spomenik Mihajlu Pupinu otkriven je danas u centru grada, na uglu Bulevara koji nosi ime po ovom naučniku i Ulice Modene.
Spomenik Mihajlu Pupinu otkriven je danas u centru grada, na uglu Bulevara koji nosi ime po ovom naučniku i Ulice Modene.

Figura izlivena u bronzi delo je vajara Save Halugina, koji svoj rad vidi kao sintezu Pupinovog lika i naučnog stvaralaštva, do koje je došao zahvaljujući objavljenim tekstovima i fotografijama o srpskom velikanu. "Pokušao sam da dočaram utisak o tako velikom naučniku. Taj moj utisak nije čist realizam, nego je jedna ekspresija u odnosu na Pupina kao ličnost i naučnika, koji nam je blizak kako u fizionomiji tako i u svom delu", ističe Halugin.

Svečanom otkrivanju spomenika Mihajlu Pupinu prisustvovali su predstavnici pokrajinske i gradske vlade, a u kulturno-umetničkom programu nastupili su učenici Osnovne škole "Mihajlo Pupin " u Veterniku i Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu.

Mihajlo Pupin bio je naučnik, pronalazač, predavač i nosilac mnogih svetskih priznanja i odlikovanja. Njegovi radovi i pronalasci u oblasti telegrafije, telefonije, kao i rendgenologije i elektrotehnike označili su veliku prekretnicu u razvoju savremenog sveta. Pupin je bio član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta, kao i počasni konzul Srbije u SAD. Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Po njemu je nazvan i jedan manji krater na Mesecu. (D.B)

  • zexxx

    12.11.2011 15:15
    mislim da je pupin izuzetno slobodno i originalno uradjen
  • nema deda mraza

    10.11.2011 21:54
    -
    pa zasto ovome nisu dali da uradi spomenik azerbejdzancu?
  • Tiristor

    10.11.2011 10:39
    Od 4 spomenika postavljena u poslednjih par meseci, najšmekerskiji je spomenik Lazi Kostiću. Balerina koju napada drvo mi nije najjasnija, Pupin stvarno izgleda kao da je od lego kockica, a Vasa Stajić je ipak dosta lošiji od Laze Kostića. Nisam siguran koliko je gruba obrada pravi izraz za dočaravanje njihovih ličnosti. Inače podržavam postavljanje spomenika, a nadam se i nekim skulpturama, koje nisu spomenici. Jedino što mi smeta je čekanje predizborne godine da se tako nešto uradi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti