Predsednik Mađarske u Novom Sadu

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom sinoć je doputovao u Novi Sad, u okviru trodnevne privatne posete Srbiji na poziv Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom sinoć je, u okviru trodnevne privatne posete Srbiji na poziv Saveza vojvođanskih Mađara, doputovao u Novi Sad.

Šoljom je juče na centralnom trgu u Horgošu otkrio bistu Sent Ištvanu, osnivaču mađarske države.

Visoki gost iz Budimpešte je u Novosadskom pozorištu / Ujvideki szinhaz učestvovao u radu "okruglog stola" na kome je, zajedno s vojvođanskim intelektualcima mađarske nacionalnosti, bilo reči o mogućnostima očuvanja nacionalnog identiteta i načinima dalje izgradnje mađarske zajednice na ovim prostorima.

Mađarski predsednik će se u Novom Sadu, nakon današnjeg susreta sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem, u nedelju sastati i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Posetu Vojvodini završiće u nedelju uveče u Subotici, gde će prisustvovati centralnoj svečanosti SVM posvećenoj sećanju na ustanak Lajoša Košuta i Šandora Petefija protiv hegemonije Beča.

Odnos Srbije prema manjinama "za primer"

Laslo Šoljom je ocenio da je odnos Srbije prema manjinama "za primer", ističući posebno kulturnu autonomiju koju uživaju.

"Raduje nas činjenica da u Srbiji manjine uživaju kulturnu autonomiju i da ovde, za razliku od nekih drugih država gde žive mađarske nacionalne manjine, nije pravnim aktima zabranjena upotreba maternjeg jezika i školovanje dece na maternjem jeziku", rekao je predsednik Šoljom.

  • Uncut

    14.03.2010 18:50
    Odlicno
    Svaka cast za saradnju, ipak su nam Madjari najblizi, zar ne ?
  • sosa

    14.03.2010 10:13
    cia snajka
    Ajd lepo pa pratite gde su bili, šta su jeli, šta je ko obuko, kolko su potrošili nnaših novaca ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti