Kamioni kroz studentski kampus?

Savet univerziteta, ali i mnogi zaposleni na univerzitetu, zabrinuti su zbog mogućnosti da se Studentski grad iskoristi za rešavanje nagomilanih saobraćajnih problema Novog Sada.

Savet univerziteta, ali i mnogi zaposleni na univerzitetu, zabrinuti su zbog mogućnosti da se Studentski grad iskoristi za rešavanje nagomilanih saobraćajnih problema Novog Sada.

To bi između ostalog, moglo da znači da će u bliskoj budućnosti kroz univerzitetski kampus biti dozvoljen prolazak kamiona, što bi sa drugim rešenjima predviđenim planom detaljne regulacije kompleksa, moglo da ozbiljno naruši uslove naučnog i nastavanog rada na univerzitetu.

Predlogom plana detaljne regulacije univerzitetskog kompleksa, između ostalog, predviđeno je spajanje Đinđićeve i Jirečekove ulice. Marko Stojanović iz gradskog Zavoda za urbanizam kaže za Radio 021 da to i druga rešenja predviđena planom, imaju za cilj rasterećenje kolskog saobraćaja u kampusu, a ne povećanje prometa. Takođe, spajanje ove dve saobraćajnice predstavlja logičko rešenje na osnovu postojećeg stanja, tvrdi Stojanović: "Ta saobraćajnica će svakako imati zone na kojima se kolski saobraćaj usporava i tu ne bi trebalo da dolazi do nekog teškog opterećenja teškim saobraćajem".

Univerzitet talas urbanističkih rešenja

Stojanović dodaje da će povezivanje saobraćajnica omogućiti izgradnju velikog broja parking mesta uz put. "Univerzitetski kompleks pati od nedovoljnog broja parking mesta. Planom detaljne regulacije u svakom novom objektu obavezna je izgradnja garaže u suterenu tog objekta, a predviđene su i dve javne garaže - na uglu Jirečekove i Veljka Petrovića, kao i Ilije Đuričića i Veljka Petrovića", objašnajva Stojanović.  

Međutim, članovi Saveta univerziteta uglavnom smatraju da će ovakva rešenja narušiti uslove naučnog i nastavnog rada, čak iako teški kamioni ne budu prolazili kroz kampus. Predsednik Saveta, Srđan Kolaković, kaže da je problem parkiranja potrebno rešiti, ali ne na način koji sada predlažu urbanisti. "Na neki način univerzitet postaje talac rešavanja pitanja parkiranja za ceo taj deo Novog Sada. Smatramo da unvierzitet zaslužuje da se površine univerziteta ostave za dalji razvoj univerziteta", kaže Kolaković.

On napominje da bi spajanje Đinđićeve i Jirečekove ulice samo povećalo promet kroz kampus, a spornim smatra i izgradnju saobraćajne petlje za novi most na delu zemljišta univerziteta, odnosno parka kod buduće zgrade rektorata. "Mislimo da bi sam kampus na neki način trebalo izuzeti od saobraćaja i napraviti pešačku zonu, kao što je to slučaj svuda u svetu kada je reč o univerzitetskim kampusima", ističe Kolaković.

Plan detaljne regulacije ovog kompleksa bi tek trebalo da bude na javnom uvidu, ali se zaposleni na univerzitetu pribojavaju da bi tek tada iznete primedbe bile neblagovremene. (Dejan Stojičić)

  • Zalutala

    22.03.2010 13:15
    Onaj ko živi u nekoj bučnoj ulici zna kakva je to muka - otrovni smrad, buka, sivilo. Dokle već teror sa tim saobraćajem? Najbolje da se sravni ceo grad, pa samo da se trkamo, što motorima, što autićima, što kamionima, i naravno parkiramo, i parkiramo, samo da se parkiramo. I odakle sada plan da kamioni uopšte ulaze u stambene i poslovne zone? Očekujem da u sred kampusa postave i spomenik kamionima.
  • lepota

    22.03.2010 13:15
    eh
    pa to bi bilo jako lepo ali stvarnost je drugacija...nazalost..tek jos sledi javni uvid pa cemo videti...
    svaka vlast misli da ima pravo na sve...
  • sosa

    22.03.2010 10:14
    Člana gradskog veća za urbanizam??? Ha ha ha ha hah a!!! Gospođa je "pravi stručnjak", nemam reči...Puna je iskustva, znanja i tome slično...Šta bi žutaćima da je postave na to mesto, zar boljeg nisu nimali???Kako su ONI birali, tako ćemo i mi na narednim izborima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti