Pavličić ćuti, Đukić samo poslanik

Sve je izvesnije da će Novi Sad uskoro dobiti novog gradonačelnika, a alternativa tome je izlazak građana na vanredne pokrajisnke izbore.

Sve je izvesnije da će Novi Sad uskoro dobiti novog gradonačelnika, a alternativa tome je izlazak građana na vanredne pokrajisnke izbore.

Kako je za Radio 021 potvrdila direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, odbor te agencije usvojio je pravni stav koji više ne ostavlja prostora za različita tumačenja zakona. To znači da funkcioneri koji vrše javnu funkciju u izvršnim organima lokalne samouprave, a u koje spada i gradonačelnik Igor Pavličić, ne mogu dobiti saglasnost agencije za obavljanje druge javne funkcije, kaže Zorana Marković. "Izvršna i zakonodavna vlast su nespojive vlasti po osnovnom ustavnom načelu podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku", izričita je Zorana Marković.

Ovakav stav državne agencije znači da će i član Gradskog veća Milan Đukić, morati da odluči da li će se odreći te ili funkcije poslanika u vojvođanskoj skupštini. Đukić kaže da je bliži zadržavanju poslaničkog mesta, odnosno odlasku iz Gradskog veća, ali smatra da za odluku ima još vremena. "Ostalo je još da se vidi da li će Vojvodina i na koji način urediti položaj pokrajinskih poslanika i onda će, koliko ja znam, svi podneti zahteva za saglasnost vrešenja dve funkcije. Pošto je agencija državni organ koji odlučuje u postupku, odgovoriće individualno na svaki zahtev", smatra Đukić.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije međutim nema takvu dilemu i očekuje da se pokrajinski poslanici koji su na lokalnom nivou u izvršnoj vlasti, Agenciji jave do 1. aprila. "Kao i svi funkcioneri zatečeni u obavljanju više funkcija na dan 1. januara. Imaju zakonski rok od 90 dana da se opredele za funkciju koju će nastavljati da obavljaju i da o tome obaveste Agneciju", kaže Zorana Marković.

O tome kako će postupiti gradonačelnik Igor Pavličić, Radio 021 očekuje zvaničan odgovor iz Gradske kuće. Međutim, sve je izvesnije da će Novi Sad dobiti novog gradonačelnika, jer je Pavličić za poslanika izabran većinskim sistemom, koji ne ostavlja mogućnost zamene bez izbora, a koje pak vrh Demokratske stranke ne želi, zbog mogućnosti gubitka vlasti na pokrajinskom nivou. (Dejan Stojičić)

  • Rodni & Del

    21.03.2010 14:34
    Ova fotka dole je brutalna! :)

  • sosa

    20.03.2010 10:27
    @ Pun kufer
    Vodi ga ti (nislim na Boru)!
  • Dokoni kum

    20.03.2010 10:24
    Svakom se, pa i Rodniju, u životu pruži prilika. Ali i prilika da na miran i dostojanstven način ode ... ko je pameten koristi dostojanstven odlazak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti