Uskoro tender za Žeželjev most

U zgradi Vlade Vojvodine danas je potpisan sporazum Vlade Srbije i Evropske komisije o finansijskoj podršci Evropske unije za realizaciju projekata vrednih 70,5 miliona evra.  

U zgradi Vlade Vojvodine danas je potpisan sporazum Vlade Srbije i Evropske komisije o finansijskoj podršci Evropske unije za realizaciju projekata vrednih 70,5 miliona evra.

Najvredniji među njima je izgradnja Žeželjevog mosta, za koje će Evropska unija izdvojiti 30, Pokrajina 20, a Grad Novi Sad još 10 miliona evra, kaže pokrajinski premijer, Bojan Pajtić.

"Naša je ambicija da most bude gotov do 2012. godine. I predstoji nam još jedan dogovor o tome kako finansirati pristupne puteve", kaže Pajtić. Raspisivanje tendera za izgradnju mosta, može se očekivati u naredna tri meseca.

Izgradnja drumsko-železničkog mosta, na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, mogla bi da počne na leto. Konstrukcija neće biti betonska, već metalna, a po izgledu će biti sličan prethodnom mostu.

Biće dugačak 470, a širok 25 metara, i preko njega će ići dvokolosečna pruga kao i dve saobraćajne drumske trake. Planirano je da most bude gotov za tri godine čime će se rasteretiti gužve u koridoru 10.

Žeželjev most uništen je u NATO bombardovanju 1999. godine. Sagrađen je 1961. godine po nacrtu inženjera Branka Žeželja, a tokom svog veka, njegovi betonski lukovi često su služili kao staza za egzibicioniste u automobilima ili na motociklima.

Preko mosta su išli međunarodna pruga ka Subotici i tranzitni put.

  • Optimista

    23.03.2010 18:16
    Smesni komentari
    -Ja ovo vidim kao neku lepu vest i jedva cekam da se zavrsi most pa da nam ulepsa zivote.
    -Pare od EU su samo zajam, koji ce vracati svi gradjani drzave trenutne i zato su tu predstavnici iste. Izgleda da postoji neka direktiva kod izvestavanja ove vesti pa se to ne spominje.
    -Da se napravi most po starom projektu jednostavno ne moze - ne bi dobio upotrebnu dozvolu.
    -Ko je pitao gradjane - pa glasali smo na izborima i sad oni rade svoj posao (da ne kazem drpisu).
    -Licno mi se dopada staro ime i glasam za
  • ds fan

    23.03.2010 10:43
    stisneš i ne misliš
    Uključili su se u diskusiju i ovi iz Banovine.
    Pritisli caps.lock ne bi li ih ozbiljnije shvatili .

    Atmosfera kao 45 kada su se komesari pentrali na špediter a džiberi oko njega imali zadatak da viču ''ŽIVIO DRUG JOVO'' i da upisuju okolo ove što ne tapšu i što sumnjičavo vrte glavom.

    To je nama naša borba dala .

    Samo ima mala razlika --- most maršala Tita su nemački zarobljenici napravili za nepuna tri meseca a ovaj će se pustiti u saobraćaj tek kada ekipa finansijski zbrine svoje čukununuke .
    Razlika je mala ali veoma primetna.
  • uveksosa

    23.03.2010 00:15
    mostovi spajaju ljude
    Fenomenalna vest! Samo nastavite tako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti