Rak dojke sve češći

Novosadski Dom zdravlja će za nekoliko meseci dobiti jedan novi mamografski aparat iz donacija Evropske unije.  
Novosadski Dom zdravlja će za nekoliko meseci dobiti jedan novi mamografski aparat iz donacija Evropske unije.

Ova donacija obuhvatiće i ostatak zemlje, 9 aparata otići će u druge gradove u Vojvodini, a 20 u gradove u Srbiji. Ona vredi 6,6 miliona evra, od kojih će 4,5 miliona biti potrošeno na opremu, a 2,1 milion za edukaciju lekara i građana.

U Srbiji se rak dojke svake godine otkrije kod 900 žena, a čak 500 slučajeva se završi smrtnim ishodom. Pre deset godina je svaka 12. žena obolevala od raka dojke, a u sledećih pet godina to će biti svaka sedma žena, upozorava doktorka Dragana Bogdanović iz Republičke komisije za rak dojke. Za dve decenije, ova bolest će biti prisutna kod svake druge žene.

Bitna je prevencija

Kako doktorka ističe, rak dojke se vrlo uspešno leči ukoliko bude otkriven u početnoj fazi, ali žene uglavnom nisu edukovane o prevenciji ili je olako shvataju. Sve što je potrebno je jedan preventivni pregled. On je brz, jednostavan i besplatan, ističe ona.

"Da bi narastao od jedne ćelije do jednog centimetra, malignitetu trebaju godine. To nije nešto što nastane preko noći, a na tome mi baziramo budućnost. Žena kojoj je otkriven tumor veličine do jednog centimetra može da kaže da će biti zaista izlečena", kaže doktorka Bogdanović.

Međutim, problem nije samo u nerazvijenoj svesti žena, već i u nedostatku aparata i obučenog osoblja, tvrdi sekretar Ministarstva zdravlja, Tomislav Stantić. Iako u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici ima dovoljno potrebne opreme, njihove liste čekanja i osoblje bivaju preopterećeni pacijentima iz opština kojima ovakva sredstva fale.

Takođe, nisu svi radiolozi obučeni za analizu rezultata. Taj problem će biti rešen digitalizacijom snimaka i osnivanjem novih referentnih centara, kaže Stantić.

"U situaciji kada znamo da imamo manjak radiologa, a imaćemo posebnu opremu na velikom broju mesta, moramo najbolje što imamo da koncentrišemo u dvadesetak regionalnih centara. Tamo ćemo imati potpuno digitalizovanu opremu, najmanje troje doktora koji se bave mamografijama i mogućnost transfera slike sa udaljenih lokaliteta", rekao je on.

Neophodan mobilni mamograf

Problematične su i liste čekanja i cene pregleda, ali pokrajinski sekretar za zdravstvo, Atila Čengeri, ističe da cena koja se kreće od 2.000 do 4.500 dinara nije velika za nešto što se obavlja jednom u dve godine. On je istakao da svi hitni slučajevi zaobilaze listu čekanja, koja je neminovnost budući da dijagnostički pregledi traju duže od preventivnih.

Kako Čengeri kaže, preventivni pregledi za koje će se dobijati poziv biće besplatni. Međutim, kako bi se oni što efikasnije obavljali, u Vojvodini je preko potreban jedan mobilni mamograf.

"Imali smo dobre rezultate u sličnoj akciji sa pokretnim aparatima za snimanje pluća. Nadam se da će to moći da se primeni ovde na Institutu za onkologiju, koji će sa jednim mobilnim aparatom moći da ode u sela i manja mesta, jer će se žena pre odazvati pozivu ako tamo donesemo potrebna sredstva za pregled. Ipak, mnogi ljudi nemaju kola, a ekonomska situacija je loša", kaže Čengeri.

Stantić je najavio i moguću donaciju iz Japana. Naime, prilikom poslednje posete delegacije Japana, dogovorena je donacija u vrednosti od pet miliona dolara. Njom bi se finansiralo 30 analognih aparata, 23 sistema za digitalizaciju slike i opremu. Kako on kaže, Vlada Japana bi ovu donaciju trebalo da verifikuje u maju. Ukoliko sve bude išlo po planu, ona bi stigla u Srbiju za godinu dana.

U Srbiji na pregled raka dojke godišnje ode 50.000 žena, a to bi trebalo da uradi 12 puta više njih. Kako doktorka Bogdanović kaže, ovakva slika se mora što pre promeniti. Ona je apelovala na sve žene da izdvoje vremena za svoje zdravlje, istakavši da je bazna mamografija obavezna za sve žene starije od 40 godina.

  • don kihot

    03.04.2010 13:27
    obavezna preko 40 godina?!?
    Kako obavezna kada je direktor ili načenik Doma zdravlja NS, lepo oblepio čekaonice na ginekološkim odeljenjima svoje firme sa strogim uputom lekarima da uput za mamografiju mogu dobiti samo žene kod kojih se napipa neka promena, i tada zakazuješ za nekoliko meseci a tada...Pri tom ide interna zabrana izdavanja potvrde da se iz objektivnih razloga nije moglo snimiti u roku od 30 dana (da bi pacijenti mogli refundirati troškove). Pre toga su ukinuli termoviziju?!? Umrite žene kad već nećete da nam date plavu kovertu!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti