Skuplji pauk i parkiranje

Vozače u Novom Sadu od danas očekuju više cene parkiranja.

Vozače u Novom Sadu od danas očekuju više cene parkiranja.

Novi cenovnik "Parking servisa" podrazumeva da će parkiranje od sat vremena u crvenoj zoni, umesto 40, od sada koštati 45, a u plavoj, umesto 30, 35 dinara. Poskupljuje i parkiranje oko Najlon pijace, koje će od sada koštati 79 dinara za ceo dan, te celodnevno parkiranje kod Štranda, za koje će biti potrebno 40 dinara.

Znatno više poskupljuje uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, a sve u skladu s republičkom odlukom koja propisuje jedinstvenu cenu za sve gradove u državi, kaže za Radio 021 portparol "Parking servisa", Radovan Jeknić: "Odnošenje vozila težine oko 800 kilograma koštaće 5.000 dinara. Cena raste kako je težina veća, a najskuplje će biti uklanjanje džipova, teških do četiri i po tone, koje će koštati oko 16.000 dinara."

Poskupljenje nije zbog povećanja plata

Za novi cenovnik "Parking servisa" Novosađani s kojima smo razgovarali, međutim, nemaju razumevanja, kako zbog ekonomske krize, tako i zbog neuređenih parkinga. Pravdajući poskupljenje, portparol "Parking servisa" kaže da je tom preduzeću poskupelo sve ono što je poskupelo i građanima.

"Od goriva pa do svih ostalih troškova. Ali, ono što bih istakao jeste da sredstva neće ići na plate, jer su plate zamrznute, kao i u drugim javnim preduzećima. Novac će ići na neka nova parkirališta koja ćemo uređivati. Takođe, uradili smo jedan broj privremenih parkirališta. I to nasipanje tucanika i ravnanje takođe košta. To ništa nije palo s neba", kaže Jeknić.

"Parking servis", međutim, za svoje investicije dobija novac iz gradskog budžeta, ali Jeknić kaže da to nije dovoljno. On ističe da ovo javno preduzeće od prošle godine samo finansira svoje projekte uz neznatnu pomoć grada, te da dobrim delom novac vraća u budžet grada, preko komunalne takse.

Dnevna karta 100 dinara

Poskupljenja, međutim, nisu jedina novina koja očekuju vozače, jer parking servis uvodi dnevne karte za određena parkirališta.

Tako će celodnevno parkiranje po ceni od 100 dinara biti moguće u Ulici Miloša Bajića, od Beogradskog keja do Ulice Žarka Vasiljevića, na Beogradskom keju, od Ulice Miloša Bajića do Dunavske, u Sutjeskoj ulici kod Spensa, na platou uz Fakultet za fizičku kulturu, na platou između Spensa i stadiona "Karađorđe", na Bulevaru oslobođenja, između Bulevara cara Lazara i Ulice Narodnog fronta, na platou kod Železničke stanice, te u Radničkoj ulici između kućnih brojeva 16 i 18.

"Tamo imamo veliki plato koji ima 300 parking mesta. Na njemu je parkirano oko 30 automobila, a paradoksalno je da u Radničkoj ulici imamo veliku saobraćajnu gužvu i parkiranje u zaustavnim trakama", objašnjava Jeknić.

Na ovim parkiralištima plaćaće se posebnim parking kartama, koje će se kupovati na kioscima i na kojima je naznačeno da važe jedan dan, kao i SMS-om, slanjem poruke na broj 8215. Na pomenutim mestima, parking se može platiti i kartom čije je važenje 60 minuta, kao i do sada.

Dodajmo i da parkiranje u javnoj garaži kod Srpskog narodnog pozorišta više neće biti povoljnije u odnosu na druga mesta u centru, jer ova garaža ulazi u režim naplate za plavu zonu. (Dejan Stojičić)

  • ArkudakiNS

    05.05.2010 11:27
    Parkiranje kod Štranda!
    Da li su lepotani razmisljali o stanarima u Fruškogorskoji, Dragiše Brašovana i okolnim ulicama u blizini Štranda?!
    Kad počne sezona vrućina mi koji tu ŽIVIMO nemamo gde da parkiramo kola! Da li će neko iz MZ Boško Buha reagovati na ovo!
    Skinuli smo bazne stanice sa Gerentološkog kod Štranda jer smo bili jedinstveni i složni!

    Skinućemo i vas! Kakava otimačina! Gradonačelniče sram vas bilo!
  • nije to nista!!!!

    05.05.2010 08:09
    Kada svaki prostor proglase za parking, naravno placen, e tada se krece na plan B,svaki pesak koji stane na crtu parkinga,dal' slucajni ili namerni svejedno je, ima da plati 50% od iznosa parking prostora koje se placa u toj zoni parkiranja,potom, plan C svaki biciklista koji vozi bicikl-precicom preko parkin prostora, na ulasku ili izlasku obavezno da pokaze listic da je platio parkin prolaz ili da plati isto...toliko mnogo ima planova,ko' sase, al' necu da kazem, da se ne bi mangupi dosetili, pa jos vise ovako"pametnih" planova smislili kao ja sto se dosetih
  • Miodrag

    04.05.2010 09:28
    Najlon pijaca
    Parking kod najlon pijave meni vise lici na zelenu povrsinu, koja se ponekad pretvori u braon-crnu.

    Taj 'parking' mi nikad nije izgleado kao parking za koji vredi platiti 80din.

    Mislio sam, ajde platicemo, OK; onda ce grad od tih sredstava da preuredi tu zelenu povrsinu u parking prostor. Medjutim k

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti