Upišeš matematiku - dobiješ stipendiju

Brucoši koji ove godine upišu matematiku, fiziku i informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, imaće priliku da dobiju jednokratnu novčanu pomoć.

Brucoši koji ove godine upišu matematiku, fiziku i informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, imaće priliku da dobiju jednokratnu novčanu pomoć.

Sredstva za to biće izdvojena iz budžeta pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje zato što su ovo deficitarna zanimanja, kaže pokrajinski ministar obrazovanja Zoltan Jegeš. "Veliki broj nastavnika imamo  sa neodgovarajućom školskom spremom u oblasti matematika i fizike, a ako nemamo dobre profesore matematike i fizike onda atraktivnost zanimanja prestaje da bude" smatra Jegeš.

Stipendije će iznostiti između 50 i 60 hiljada dinara, a trebalo bi da ih dobije oko 50 studenata. Precizne cifre biće naknadno objavljene.

Vaspitači u problemu

Sa druge strane problem je i to što ima previše vaspitača. Pokrajinski ministar obrazovanja tvrdi da u narednih 16 godina ne mogu se zaposliti svi oni koji su završili studije u nekoj od pet strukovnih škola, koliko ih ima u Vojvodini.

U Sekretarijatu predviđaju da će u narednom periodu, na tržištu rada biti sve više potrebe za proizvodnim zanimanjima, inženjerima kao i stručnjacima u oblasti novih tehnologija.

  • Kristina

    22.05.2010 13:49
    Matematika
    Bitno da delite pare nekim tamo klincima, koji ce upisati samo zbog toga, i nece poloziti ni uvod..
    Bolje da ste te pare dali za budzet za master studije nekima koji to stvarno i zasluzuju!!!!!
  • Nevena

    10.05.2010 08:16
    Matematika
    Ima matematicara u Novom Sadu nezaposlenih. Direktori skola primaju nestrucna lica zato sto su to im neke veze. Mnogi inzenjeri pa i uciteljica predaju po skolama matematiku, fiziku, hemiju pa cak i engleski. Kad bi inspekcija krenula po skolama pronasla bi jos kojesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti