Novosađani se popeli na najviši vrh Perua

Željko Dulić i Iso Planić popeli su se na vrh Alpamaje i osvojili najvišu tačku Perua.
Željko Dulić i Iso Planić popeli su se na vrh Alpamaje i osvojili najvišu tačku Perua.

Za njih je, kako kažu, istraživanje prirodnih lepota mnogo više od same avanture.

"To je proces spoznavanja sopstvenih snaga, izdržljivosti i jačine duha. Uspinjući se na najizazovnije vrhove imate svet pod nogama", kaže Željko.

Alpamajo, koji pripada lancu Anda, osvojili su 2. jula. Na glečeru su se borili sa nagibima većim od 70 stepeni, prenosi Blic.

"Zato smo morali da rastežemo uže po snegu i ledu. Alpamajo karakterišu dva oštra vrha, severni visok 5.390 i južni visok 5.947 metara. Uspon na vrh smatra se jednim od najzahtevnijih", rekao je Željko.

On napominje da ih je upravo to i podstaklo da se uhvate u koštac i osvoje ga, a Iso njihovu ekspediciju opisuje kao jednu od najvažnijih u životu.

  • @vojv

    11.07.2014 06:56
    Uspeh nema nikakve veze sa ovim slucajem.

    Planinarenje je veoma skup sport. Postao je toliko komercijalan da ako imate prosecnu fizicku spremu i nemate zdravstvenih problema mozete se bez problema popeti na preko 8000 m. Vodici vas vode, nosaci prenose stvari, pomocnici pomazu da ne pogresite. Mozete biti potpuno nesposobni a ipak popeti najvise vrhove Himalaja.

    Kada se ovo desava trosenjem sredstava iz drzavnih fondova za ulozena treba traziti i rezultate. Treba sprečiti zloupotrebe istih sredstava. Treba omogućiti da pristup sredstvima ima više ljudi a ne da uvek isti sve dobiju.
  • Vojvodjanka

    10.07.2014 22:08
    pa naravno
    uspeh ne treba oprostiti
  • Jelena

    10.07.2014 21:21
    Najvisi vrh Perua je Huaskaran sa 6768 m visine. Alpamajo je visok manje od 6000m. Na Andima postoji vise od 100 vrhova visih od 6000 m. Peru ima na desetine vrhova visih od ovog navodno najviseg, tako da i podatak o najvisem vrhu nije tacan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti