Počinje izgradnja mosta na Bulevaru Evrope

Radovi na izgradnji mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav na Bulevaru Evrope počeće za najviše 20 dana, najavljeno je iz Zavoda za izgradnju grada.
Radovi na izgradnji mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav na Bulevaru Evrope počeće za najviše 20 dana, najavljeno je iz Zavoda za izgradnju grada.

Vrednost projekta je skoro 657 miliona dinara i predstavlja najpovoljniju ponudu dveju firmi - "Energoprojekt niskogradnje" iz Beograda i "West gradnje" iz Šapca. Most će biti dugačak 176 metara i širok 30 metara, a imaće dve kolovozne trake, kao i dve pešačke staze širine tri metra. Osim toga, most će imati dve biciklističke staze širine dva metra i novo javno osvetljenje. Rok za završetak radova na izgradnji mosta je 230 dana.

Grad je prvobitno 2011. godine potpisao ugovor o izgradnji mosta sa kompanijom "Borovica transport" Dušana Borovice, uhapšenog prošle godine za malverzacije u više preduzeća. Ugovorom potpisanim sa Borovicom, ZIG i Grad Novi Sad izgubili su 450 miliona dinara, te su bili primorani da raskinu ugovor. Sa sadašnjim ponuđivačima, ugovor je "jeftiniji" za 350 miliona dinara u odnosu na onaj sklopljen sa Borovicom, čime se, ističu iz Gradskog veća za komunalne poslove, prave značajne uštede.

- U prvobitnom ugovoru bio je predviđen avans u iznosu od oko sedam miliona dinara, uz garanciju za izgradnju od pet posto. Ovog puta nema avansa, a garancija za izvođenje radova podignuta je na 10 posto, čime se povećava sigurnost ovog projekta. To znači da firma mora da izdvoji 10 posto svoje zarade za bankarske garancije - rekao je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Pored planiranog početka izgradnje mosta, iz Zavoda za izgradnju grada najavljuju i završetak radova na Rumenačkom putu, prema autoputu E-75, kao i pripremu tendera za igradnju druge deonice od Primorske ulice do autoputa. Kompletna izgradnja će, naglašavaju iz ZIG, značajno rasteretiti saobraćaj i povezati grad sa autoputem.

  • Mileva

    12.07.2014 15:35
    ?
    A kad će završiti odavno započet Žeželjev most?
  • slavko

    11.07.2014 21:38
    most ce biti sirine 30 metara oba smera ce biti sirine 13, 7 metara sto znaci da ce svaki pravac imati dve kolovozne trake plus biciklisticku i pesacku stacu, u tih 30 metara racuna se i prostor u sredini izmedju dva smera gde se nalaze metalne bankine..i da jos pojasnim, projekat nije menjan..znaci isti je projekat mosta kao i pocetni kada je Borovica dobio posao samo sto je tada bio skuplji za nekih 450 miliona i sad ja vas pitam DI SU NASI NOVCI!!!
  • maltus

    11.07.2014 18:11
    Kakve je poslove pogubne za grad sklapala bivsa vlast to je neverovatno.Ovaj izvodjac ce po znacajno povoljnijim uslovima da izvede radove i grad ce da ustedi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti