"Rebalans ide u rupu bez dna"

Novosadska skupština danas razmatra rebalans budžeta grada za 2014. godinu.
Novosadska skupština će u utorak razmatrati rebalans budžeta grada za 2014. godinu.

U osnovi rebalansom budžeta je predviđeno da se raspodeli suficit od prošle godine, pri čemu će najveći deo sredstava otići na račun javnih preduzeća. Međutim, iako bi budžet trebalo da bude veći zbog suficita iz prošle godine, on će biti manji za više stotina miliona dinara zbog manjka prihoda. Zajedno sa sredstvima iz suficita, budžet će sada biti 25 milijardi dinara.

Na sednici odbora za finansije član Gradskog veća Dejan Mandić je izjavio da prihodi i primanja gradske kase u prvih šest meseci nisu dostigli planiran nivo s kraja prošle godine, pa je iz budžeta izbrisano 209,3 miliona dinara planiranih iz vojvođanske kase, 99,4 miliona od ostalih prihoda u korist gradova, a smanjeni su za oko 43 miliona i prihodi od poreza na prihode od nepokretnosti, ta za 50 miliona od poreza na ostale prihode, uz niz drugih stavki.

"Kroz rebalans se raspoređuju tri milijarde prošlogodišnjeg suficita, tako da suštinski preraspodela povećava budžet za ovu godinu za 13,2 odsto. Pored rešenja problema prečistača u Rumenki, nastavljamo izgradnju kanalizacije u Kisaču, Budisavi, potisnog cevovoda Kisač-Rumenka, nastavak Bulevara Jovana Dučića. Nekih 120 miliona dinara je namenjeno za opremanje Radne zone "Sever 2", duplirali smo iznose za rekonstrukciju malih sportskih terena i javne rasvete, a određen je i iznos za izgradnju multifunkcionalne hale za privredu, površine 5.000 kvadratnih metara koja se nalazi na Rimskim Šančevima", izjavio je ranije povodom rebalansa gradonačelnik Miloš Vučević.

Rebalansom budžeta obezbeđena su i dodatna sredstva u iznosu od 50 miliona za opremanje tri vrtića "Radosnog detinjstva". Gradonačelnik je za "Dnevnik" naveo i da će tokom septembra doći do još jednog rebalansa budžeta.

"Nadam se da ćemo do avgusta imati detaljnu analizu radne grupe za komunalna preduzeća, pa bismo u septembru imali rebalans za ovih 803 miliona dinara koji su sačuvani za rešavanje problema u ugroženim preduzećima i PU "Radosno detinjstvo", kaže Vučević.

S druge strane, opozicija navodi da rebalans budžeta nije ništa drugo do punjenje praznih kasa javnih preduzeća. Odbornik DS-a Goran Radojev za 021.rs navodi da je budžet dominanto usmeren ka javnim preduzećima, jer će sada dobiti preko 500 miliona dinara, što je ukupno preko 1,3 milijardu dinara tekućih subvencija.

"Imajući u vidu da su gradska preduzeća u 2013. godini imala stotine miliona dinara gubitaka, da u planovima za 2014. navode da očekuju takođe stotine miliona dinara, jasno je da će dominantno rebalans otići u rupu bez dna, jer se gubitašima nadoknađuju gubici. Takođe, kako se planira da i 800 miliona dinara u septembru preko budžeta ode u JKP-ove, jasno je da Novosađani neće videti investicija", navodi Radojev.

Pored rasprave o budžetu, odbornici će razmatrati i izmene programa poslovanja skoro svih javnih preduzeća zbog njihovog usklađivanja sa dodatnim izdvajanjima iz gradske kase, planove rada kulturnih ustanova, a na dnevnom redu je i nekoliko preostalih izveštaja o poslovanju iz 2013. godine. Zanimljivo je i da će Skupština grada formirati radnu grupu koja će ispitati postojanje zloupotreba korišćenja službenih vozila u gradskim preduzećima i ustanovama.

  • 15.07.2014 12:28
    Kulturne instiutcije su najvece praonice para, KCNS, SKCNS, Srpsko narodno, decje pozoriste i Ben Akiba, galerije, Matica srpska, ajde novinari proverite da li je doskorasnji direktor u Matici vratio sluzbeno vozilo ili su mu ga dali kao vesno zasluznom koji ih je jahao sto godina... Zanimljivo bi bilo proveriti i kako su kulturne institucije u gradu i koje renovirane pod demokratama, nije problem sto su renovinare, to je odlicno ali kako je to fuserski i polovicno radjeno i ko je to radio, bez tendera. Pozoriste mladih izgleda kao Dom kulture u Kacu ali iz 1954. a renovinari KCNS kao ruski kulturni centar iz sedamdesetih... I sada kada PAjtic i ekipa pice po ovima, muka mi je a istovremeno mi se povraca od nesposobnostii neukosti ovih, da se razumemo, prethodni nisu bili nimalo obrazovaniji, samo malcice perfidniji
  • Rupa

    15.07.2014 10:30
    bez dna
    Mogu kako hoće da dele pare građana, ništa se sa tim neće postići, jer sve ostaje isto.
    Što znači trošenje novca na potpuno sulude stvari u ovoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi.
    U Novom Sadu se sprovodi politika koja je totalno suprotna demagogiji koju zastupa Aleksandar Vučić (ŠTEDNJA POLITIČARA KOJI SU VLADAJUĆA VEĆINA), troše se nenormalne pare na sl. putovanja, reprezentacije, automobile.............
  • Gledam i ne verujem...

    15.07.2014 10:04
    Pogledajte centar grada
    Pogledajte grad mimo najstrozeg centra koji svakoj vlasti sluzi za zamajavanje ociju nama koji centrom prolazimo, razmislite o tome kad je svake godine - u isto vreme raskopan i zasto, zato se uvek saniraju iste zgrade i fasade, pogledajte ulice u kojima nedostaju kante za smece, pogledajte na sta lice pa evo samo ulice oko strogog centra grada - Papa Pavla, Zeleznicka, Safarikova, Mileticeva u donjem delu, pa Vojvode Bojovica, o Podbari da i ne govorimo na primer Marka Miljanova i Sajkaska, da li u tim ulicema treba neko da pogine, slomije nogu, da ga neko napadne iz mraka u nekima od njih pa da javna preduzeca urade svoj posao... Pogledajte samo na sta lici plato oko SNP-a, posebno iza, ka sluzbenom delu zgrade, te ploce su horor a da ne govorimo da pozoriste koje je renovirano pre godinu dana prokisnjava, pogledajte taj nesrecni TONS, cemu on sluzi, nisu u stanju ni prasinu sa prozora da obrisu... da li treba jos da nabrajam... A tek akcija Gdarske(NIJE SLOVNA GRESKA, TAKO PISE NA BILBORDU KOJI POTPISUJE GRAD NOVI SAD)uprave za saobracaj koja svojim bilbordom upozorava gradjane - Pogledaj dvaput - a oni nisu bili u stanju da - u pet reci napisanih velikim slovima pride, na tom istom bilbordu - vide slovnu gresku od metra... A to su sve takozvane banalosti, kd bi krenuli ka sustini pa kraj nam ne bi bio na vidiku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti