Novi Sad subvencioniše boravak dece i u privatnim vrtićima

Grad Novi Sad subvencionisaće boravak dece u privatnim vrtićima sa od 7.000 do 13.000 dinara mesečno, a ostatak će plaćati roditelji.

Grad Novi Sad subvencionisaće boravak dece u privatnim vrtićima sa od 7.000 do 13.000 dinara mesečno, a ostatak do pune cene plaćaće roditelji.

"Rebalansom gradskog budžeta predviđeno je 68 miliona dinara za subvencionisanje dece u privatnim vrtićima. Posle više godina obećavanja i pregovora na ovu temu, Gradska kuća konačno kreće sa konkretnim rešenjima", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i obećao da će se sledeće godine odvojiti još veća sredstva u gradskom budžetu za ove svrhe.

Trenutno je oko 2.000 dece na listi čekanja u "Radosnom detinjstvu", oko 500 dece ima mogućnost da ide u privatne vrtiće, dok njih 1.500 nema mogućnosti niti novca za upis. Grad Novi Sad, rekao je Vučević, hoće da pomogne upravo roditelje ove dece i da im obezbedi finansijsku podršku.

"Grad je spreman da subvencioniše roditelje čija su deca na listi čekanja, u iznosima od 7.000 do 13.000 dinara, u zavisnosti od uzrasta deteta i vremena koje ono treba da provede u vrtiću", izjavio je Vučević.

Sutra će se na Skupštini grada naći usvajanje rebalansa budžeta, koji treba da obezbedi ove subvencije, a u isto vreme i novac potreban za opremanje tri nova vrtića "Radosnog detinjstva" i to u Radničkoj ulici, Petrovaradinu i Veterniku.

"Oko 30 miliona dinara je obezbeđeno za konačno sređivanje tri nova vrtića u Novom Sadu, koja bi trebalo da počnu sa radom do kraja godine. Time će se obezbediti novih 600 mesta za decu", objasnio je Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje.

On je ujedno naveo da su novčana sredstva obezbeđena iz suficita gradskog budžeta i pohvalio se činjenicom da je Novi Sad jedini grad koji je na ovaj način rešio problem mesta za decu u vrtićima. Dovoljan dokaz za to je da je u Novom Sadu upisano oko 15.000 dece u vrtićima, dok je na primer u Nišu upisano svega 5.000 dece. (Gordana Ćosić)

  • 15.07.2014 06:51
    SMEŠNE CENE...
    Kako ne razumete...Morali su nešto da smisle kako bi održali socijalni mir. Ideja je dobra, jer se svuda u svetu subvencionišu privatni vrtići, ali nije to ključni problem...Treba podići cenu vrtića u NS-u i ujednači je sa cenom npr.u BGD-u pa da vidimo da li će biti liste čekanja na kojoj su uvek deca čiji roditelji su zaposleni dok roditelji primljene dece imaju prikazane "POTVRDE" da su tobož zaposleni. Treba promenuti kriterijum za upis dece i pronaći način da dokumentacija bude istinita, a ne izmuvana, čak i preko sopstvene dece. Gde još ima da se boravi 11 sati uz tri obroka i profesionalnu brigu...Zato su privatni vrtići prazni, a da ti neko privatno čuva dete, plaćaš isto toliko koliko i privatan vrtić, pri tome još nije profesionalac.
  • 14.07.2014 23:28
    zar grad ne treba da daje deciji dodatak svoj deci a privatnici sami da zaradjuju pare kao svi ostali.Tako su izmislili i nepovratne kredite kao vrstu pretvaranja drustvenog u privatno.
  • Helen

    14.07.2014 22:39
    Odluka o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrticima je dobar nacin resavanja problema koji dugo muci Novi Sad jer drzavni vrtici nemaju dovoljno kapaciteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti