Laza Kostić kao novosadski vatrogasac

Književnik, pesnik, doktor pravnih nauka, advokat, poliglota, novinar i dramski pisac je bio Laza Kostić prema njegovoj biografiji.
Laza Kostić kao novosadski vatrogasac
Foto: 021.rs

Međutim, malo je poznato da je jedan od najvećih domaćih pesnika bio i novosadski vatrogasac, čak jedan od osnivača dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Sadu daleke 1872. godine.

Sa osnivanjem ovog društva Novi Sad je dobio vatrogasce koji će biti prva organizovana vatrogasna jedinica. Članica Vatrogasnog saveza Novog Sada Ljubica Krnjaić kaže da je Laza Kostić, koji je tada bio službenik u novosadskoj vlasti, pokazao dalekovidost. U tom trenutku je u Novom Sadu već bilo osnovano vatrogasno društvo u kojem su bili Mađari i Nemci, a vatrogasna družina pod upravom Laze Kostića je okupila Srbe.

"Posle osnivanja, nije prošlo ni 10, možda 15 dana, dva društva su se našla u prvoj zajedničkoj intervenciji na gašenju požara. Oni su se tada dogovorili da se ujedine, da to bude jedno društvo. Laza Kostić je tada svoj ugled i autoritet uložio da pokrene grupu Srba koja se uključila u dobrovoljno vatrogastvo", navodi Ljubica Krnjaić za 021.rs.

Naša sagovornica kaže da je svojim delovanjem pokazao da je uvideo značaj zaštite od požara i potrebe da se građani aktivnije uključe u to, kao i da se edukuju. Krnjaić kaže da nije poznato da je Kostić baš gasio požare u Novom Sadu, ali da jeste pomogao da se kupi oprema i uopšte organizuje rad dobrovoljnih vatrogasaca.

"On je tada kao radnik Magistrata (Gradska vlast) doprineo da drugi ljudi učestvuju u tome. Nemamo podatak da je direktno učestvovao u gašenju požara ili intervencijama, ali u opremanju, osnivanju i obuci jeste i za to postoje dokumenta", navodi naša sagovornica.

Od 1872. godine dobrovoljni vatrogasci su decenijama gasili požare u Novom Sadu i smestili su se u Vatrogasnom domu u Jovana Subotića, gde se i danas, posle više od čitavog veka, nalazi jedina vatrogasna stanica u Gradu. Sada je tu smeštena profesionalna služba koja i danas bdi nad gradom. Mada su profesionalci preuzeli posao gašenja požara, dobrovoljni vatrogasci i danas deluju, a od 1971. godine, u znak sečanja na značaj Laze Kostića, društvo je ponelo njegovo ime. 

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • miiky

    23.08.2020 16:00
    Laza Kostic je Srbin rodjen u Austrijskom carstvu.
    Preminuo u Becu u Austrougarskoj.

    O kakvoj zlojvodini govorite ?
  • @@ Ajde

    22.08.2020 06:35
    Za sve zlurade komentatore
    Laza Kostić je rođen u Kovilju, mestu pored Novog Sada. Eto takve veze ima sa Vojvodinom.
  • aaa,

    22.08.2020 00:05
    vidi, vidi
    @
    @Ajde
    21.08.2020 • 21:30
    "Kakve zlojvodina ima veze sa Lazom Kosticem ?"
    Hvala - Vaš glas je zabeležen (-1)

    Ima jer si prvo i prvo najobičniji režimski trol i bot. Zato što je iz Kovilja i što je rod mojoj rđenoj babi, a mi smo VOJVOĐANI jel ti jasno?????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.