Marija Trandafil - najveća novosadska dobrotvorka

Novi Sad je imao malo dobrotvora kao što je bila Marija Trandafil.
Marija Trandafil - najveća novosadska dobrotvorka
Foto: 021.rs

Rođena je kao Marija Popović 1816. godine u uspešnoj i bogatoj porodici, a udala se za Jovana Trandafila, poznatog i uspešnog trgovca krznom iz Erdelja.

Pomagali su mnogima, ne samo u Novom Sadu, nego i u Somboru i Osijeku, kao i u rumunskom delu Banata. Kako su rano ostali bez dece, ulagali su dosta u dobrotvorne organizacije, a to je samostalno nastavila i Marija nakon što joj je muž umro. Kao jedina naslednica Popovića, nasledila je skoro svu imovinu porodice, uspešno vodila poslove i uvećala kapital.

Kako priča hroničar Zoran Knežev, teško je pobrojati sve osobe kojima je pomogla Marija Trandafil, mada je većina Novosađana danas pamti po tome što je osnovala sirotište koje je bilo smešteno u zgradi na trgu koji danas nosi njeno ime, u kojoj je sedište Matice srpske. Ipak, nije samo taj objekat zaostavština Marije Trandafil, pa i danas postoji kuća "Kod ikone" u Pašičevoj ulici, u kojoj se rodila i umrla.

Knežev priča za 021 da Marija nije bila omiljena u porodici Trandafil, ali je uspela da se izbori i da postane jedna od najvećih dobrotvorki. Međutim, kako navodi Knežev, koji je svojevremeno u svojoj knjizi objavio i original testamenta Marije Trandafil, pitanje je koliko se poštuje zaostavština jedne ovakve dobrotvorke i zadužbinarke. 

- Prošlost nam govori da se zadužbinari nisu visoko kotirali u kasnijim vremenima, pa imamo zapise da na parastosima u Nikolajevskoj crkvi, kojoj je takođe Marija Trandafil bila dobrotvorka, godinama posle njene smrti niko iz Matice srpske nije prisustvovao. Bila je zaboravljena - priča Knežev.

Danas su ostala sećanja na Mariju Trandafil, a naš sagovornik navodi da bi za Novi Sad bilo dobro da se konačno pojave neki novi zadužbinari. Pre stotinak godina bilo ih je mnogo, a interesantno je da tada zadužbinari nisu bili samo bogati ljudi poput Marije i Jovana Trandafila, već i građani daleko skromnijih materijalnih mogućnosti koji su na svaki način želeli da pomognu da se Novi Sad razvije i kulturno i privredno.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • Triton

    11.09.2020 22:44
    Najveći dobrotvor je gradonačelnik, samo što je takav prema odabranim.
  • ns

    11.09.2020 16:24
    Danas je NS grad sitnih lopova koji su stigli iz raznih rupa zato i nema humanosti. Prosti mozgovi danas ne dobacuju dalje od crnog auta i fotki sa Maldiva!
  • Grekoslav Latinović

    11.09.2020 15:10
    Marija Popović je rođena u porodici grčkog porekla, ali kao i svaka bogata cincarska porodica, iza sebe je ostavila bogatstvo državi i ovom narodu kojem su nesebično pomagali. Pored Sabova, zaista važna osoba za istoriju Podunavlja. Slava joj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.