Mileva Marić - velika matematičarka kojoj Novi Sad tek treba da se oduži

Novosađani često umeju da se pohvale da im je sugrađanin bio veliki načnik Albert Ajnštajn i da je, uz to, "novosadski zet", s obzirom na to da je bio oženjen matematičarkom Milevom Marić.
Mileva Marić - velika matematičarka kojoj Novi Sad tek treba da se oduži
Foto: 021.rs
Međutim, Ajnštajn i Mileva su malo vremena proveli u Novom Sadu, toliko da ni vek kasnije nema tačnih podataka o tome kada su šetali novosadskim sokacima. Barem se zna gde su boravili - u kući u Kisačkoj 20, koju je podigla porodica Marić. 
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić kaže da je kuću sagradio Miloš Marić 1907. godine nakon penzionisanja. Bilo je to nekoliko godina nakon što je njegova ćerka Mileva otišla na studije, i nakon što je upoznala, te se udala za Alberta Ajnštajna.
 
"Oni su do 1914. godine bili u braku i posećivali su Novi Sad. Posle izbijanja Prvog svetskog rata i kasnije, oni se razilaze. Tako da znamo da su u periodu od 1907. do 1914. godine dolazi u Novi Sad, gde su posećivali Milevinu porodicu", kaže naš sagovornik.
 
Tih godina, Albert i Mileva žive u Bernu, pa u Cirihu i Pragu. Neke pretpostavke su da su u Novom Sadu bili uglavnom s decom. Zna se da su decu krstili na Malu gospojinu u Nikolajevskoj crkvi, 21. septembra, 1913. godine, po pravoslavnom obredu. 
 
Izbijanje Prvog svetskog rata je dovelo do toga da Mileva i Albert sa decom više ne dolaze u Novi Sad, a kako je narednih godina došlo do krize u braku, oni su se razveli. Mileva je sa decom bila u Švajcarskoj i uglavnom teško živela narednih decenija, mada joj je jedno vreme Ajnštajn pomagao.

  

Jokić kaže da je Mileva nasledila kuću u Kisačkoj 20, ali da istoričari tek treba da utvrde kada je dolazila u Novi Sad.
 
"Miloš Marić je umro 1923. godine i kuću su nasledili Mileva i njena sestra, dok je brat otišao u Rusiju. O kući je brinula njena kuma. Nema pisanih tragova o Milevinom boravku između dva rata u Novom Sadu, ali je verovatno došla na očevu sahranu, a kasnije i u posetu njegovom grobu ili iz drugih obaveza. Međutim, to je nešto što mora posebno da se istraži", navodi Jokić.
 
Posle smrti Mileve Marić i Drugog svetskog rata, kuću u Kisačkoj 20 je nacionalizovala nova vlast. Decenijama kasnije proglašena je za spomenik kulture, a naslednici Mileve i Alberta su pokazali spremnost da svoje nasledstvo poklone Novom Sadu kako bi se napravio muzej posvećen Milevi Marić.
 
Kuća još uvek nije doživela to da postane muzej, ali je nedavno država konačno platila obnovu fasade i krova, tako da će joj se produžiti životni vek dok jednog dana ne postane pravo spomen obeležje na veliku matematičarku.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Сремац

    28.11.2020 12:24
    Професор Ненад
    Професор Ненад ме заинтригирао да му одговорим питањем на његову "паметну констатацију".Професоре да ли знате да су Милева и њен брат разрађивали Ајнштајнове научне радове, док се он опијао и бећарио у Белој лађи?
  • Konstantin

    27.11.2020 20:31
    kuća
    Ja da se pitam, ja bi kuću poklonio "Galensu" !!!
  • Nenad

    27.11.2020 18:32
    Ne znam po kom osnovu je Mileva Marić "velika matematičarka" kad nema iza sebe ni akademsku karijeru, ni jedan naučni rad, pa čak nikad nije ni diplomirala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.